Personal tools

Capibara

From Frack - Hackerspace Friesland

Jump to: navigation, search
Project: Capibara
Y-axis-carriage-jolla-for-scale.jpg
Status lopend
Betrokkenen ,
Kennisgebied(en) CNC Freesmachine 2
 • Gebruikt in projecten: Capibara
, CNC
, Metaalbewerking
, Elektronica, Digitale Fabricatie
Afgeleid van: CNC Freesmachine 2
ProjectoverzichtProject toevoegen

Een grotere cnc is nodig om grotere dingen te kunnen frezen. Hoewel de huidige machine aardig zuiver is en goede snelheden haalt is een grotere machine handiger voor allerlei andere werkstukken.

Beoogde resultaat

Een cnc-freesmachine die tenminste 1.4m breed en 2.4m lange platen hout in een keer kan bewerken. Deze platen hebben de standaard maten waarin plaatmateriaal doorgaans geleverd kan worden vanuit de groothandel of bouwmarkt. De machine zal initieel de frees en mogelijk zelfs de Z as van CNC Freesmachine 2 kunnen lenen om zo de bouwtijd en kosten te kunnen drukken. Met deze machine moet het mogelijk zijn meubels te frezen maar ook grotere onderdelen te maken. Kleine preciese onderdelen kunnen mogelijk beter op de kleinere freesmachine gemaakt worden.

Wat kunnen we hier mee maken?

Welke materialen moet de cnc kunnen bewerken?

De verwachting is dat de frees zonder problemen door allerlei soorten hout, trespa, plexiglas en mogelijk zachte metalen zoals aluminium kan knabbelen. Uiteraard met een sub-milimeter precisie.

Ontwerp

X as

We gaan uit van een Gantry ontwerp waarbij de gantry (brug) over de lange as beweegt boven het werkstuk, Deze brug wordt aangedreven door een set lange tandheugels die aan het statische deel van de machine bevestigd zijn. Op de brug zit aan beide kanten een grote steppermotor (of servo) welke een tandwiel over deze tandheugel laat lopen en zo de beweging in de X as regelt.

Y as

Op de gantry zitten 2 geleiderailsen waarover de Z as in de Y richting beweegt. De beweging in de Y richting doen we met een Kogelomloopspindel of tandheugel over de lengte van de gantry.

Z as

De z as zal de freeskop omhoog en naar beneden bewegen. De lineare geleiding hiervoor zal op de plaat zitten welke op en neer beweegt en de lagerblokken op de het deel wat op de Y richting beweegt. De aandrijving zal doormiddel van een kogelomloopspindel en een steppermotor gebeuren welke op de z as gemonteerd zitten.

Onderdelenlijst

De volgende onderdelen zijn al aanwezig

 • 2x Schneeberger 1.8M MR35 rollergeleide-rails
 • 4x MR W 35-A-G1-V2-R1-CN-S00-LN geleideblokken
 • 2x Schneeberger 3.45m MR25-G0-003713011 rollergeleide-rails
 • 8x MR25 geleideblokken
 • 2.2kw watergekoelde spindel
 • Optische endstops

De volgende onderdelen moeten nog besteld of gemaakt worden:

 • Kogelomloopspindel Y as
 • Tandheugels X as
 • Motoren X / Y as

Stappenplan

 • design van de machine