Personal tools

Ldr2ethernet

From Frack - Hackerspace Friesland

Jump to: navigation, search
Project: ldr2ethernet
NoProjectPicture.jpg
Status voltooid
Betrokkenen
Kennisgebied(en) Arduino, Elektronica, ENC28J60
Projectcode ldr2ethernet
Afgeleid van: LPD8806-Lan
ProjectoverzichtProject toevoegen

Om de pulsen van mijn kwh meter te kunnen tellen heb ik een LDR aan een arduino met een ENC28J60 ethernet module geknoopt.

Om inzicht te krijgen in mijn energieverbruik (je hebt geen idee hoe hip je dan bent, heel juppy nederland wil zon ding in huis van hun huis om alles continue naar de "de cloud" te uploaden), en omdat ik mn data graag in eigen beheer houdt, heb ik besloten mijn kwm-meter uit te gaan lezen.

Mijn meter (een Iskra Me162) beschikt (helaas?) niet over een P1 poort omdat het geen slimme meter betreft (hoezee), maar louter een Digitale meter. Mijn meter heeft wel een optische poort om bidrectioneel met een uitlees apparaat te kunnen babbelen, maar dit protocol (IEC 62056-21) / (IE C61107) is nogal ingewikkeld zo lijkt, en dus is het knipperence ledje gemakkelijk te combineren met een LDR welke een interrupt op de arduino triggered.

De arduino serveert een index / configuratiepagina en een json pagina waarop de huidige pulsetelling te zien is. Op de homepagina kan de gebruiken het IP-address en mac-address van de ethernet module aanpassen waarna deze in eeprom bewaard worden. Default zal de module dhcp gebruiken om een adres te vinden. Over de seriele poort zal op 57600baud verteld worden wat het ip-address geworden is, en wanneer er een interrupt heeft plaatsgevonden vanwege de LDR.

De handleding van de meter is hier te vinden: http://www.jwsmartmeters.co.uk/index.php?route=product/product/download&documento_id=28