Lezing medische patenten

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Icoon waarschuwing geel.svg Je kijkt naar een activiteit die in het verleden heeft plaatsgevonden
Lezing: Lezing medische patenten
Datum 22 mei 2012 om 20:00
Contactpersoon Iisschots
Locatie Frack, Blokhuisplein 40, Leeuwarden
ActiviteitenoverzichtActiviteit toevoegen

Een lezing door Dirk Poot over medische patenten.

Programma

  • 19:00 - Deuren van Frack zijn open (dit kan ook eerder zijn, zie daarvoor de Spacestate)
  • 19:00 - 20:00 -- Tijd voor een hap en een slok en om alvast een beetje kennis te maken met de anderen
  • 20:00 - 21:00 -- Presentatie Dirk Poot
  • 21:00 - 22:00 -- Discussie n.a.v. presentatie

Na het programma is er uiteraard tijd voor hacking, naborrelen, kaartjes uitwisselen en meer. De Space is open tot laat in de avond.

Inhoud lezing

Medische patenten zijn een van de weinige monopolies die we nog kennen. Het komt erop neer dat farmaceutische bedrijven gedurende 12-15 jaar het alleenrecht krijgen om een bepaald medicijn te verkopen. Volgens de farmaceutische industrie zijn deze monopolies noodzakelijk om de zeer dure R&D voor nieuwe geneesmiddelen te kunnen bekostigen. Maar is dat wel zo? Dirk Poot legt uit waar farmaceutische bedrijven hun geld aan uitgeven en laat zien dat dit lang niet altijd voor het 'goede doel' is en dat er veel beter kan aan het systeem. Ook zal Dirk uitleggen waarom de huidige monopolie niet de juiste oplossing is voor het probleem en wat volgens hem dan wél.

Aan het einde van de lezing is er uiteraard de mogelijkheid hier samen over te praten en misschien zelfs betere systemen te bedenken.

Over Dirk Poot

Dirk Poot studeerde bedrijfskunde (Breukelen) en geneeskunde (Sint Eustatius, N.A.) en is werkzaam als zelfstandig programmeur. Poot meent dat het beschermen van kennis en creativiteit met het huidige systeem van octrooi- en auteursrechten onaanvaardbare consequenties heeft voor nagenoeg de gehele wereldbevolking. Wanneer de toegang tot levensreddende medicijnen, fundamenteel onderzoek, participatie in de digitale cultuur en de privacy moeten worden opgeofferd om een verouderd systeem van octrooi- en auteursrechten overeind te houden, is het gekozen middel vele malen erger dan de kwaal. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 was Poot kandidaat-Kamerlid voor de Piratenpartij. Als kandidaat voor de Piratenpartij wilde hij bijdragen aan een alternatief dat de vruchten van de individuele intelligentie effectief beschermt, én dat daarnaast het overstijgende belang van de menselijke 'extelligentie' minstens evenveel aandacht en bescherming geeft.

Resultaat

Video