Projecten

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search

Heb je een idee voor een project dat hier nog niet bij staat? Voeg het toe!

Voor projecten ter verfraaiing van de space en anderszins space-brede projecten is sponsoring aan te vragen. De space dekt dan (het grootste deel van) de kosten voor je project. Lees alle voorwaarden en informatie hier.

Om projecten te filteren op betrokkenen, kennisgebieden en status gebruik je Semantic Drilldown.

Lopende projecten

3D printer (Prusa i3 basis)

Het idee is een 3D printer te maken op basis van een Prusa i3. De printer wordt uitsluitend van metaal gemaakt. Ook zijn de maten vergroot t.o.v de Prusa i3. Alle assen zijn voorzien van een kabelrups.

AVR kamerthermostaat
AVR kamerthermostaat.png

Een netwerk/web bestuurde kamerthermostaat op basis van een AVR microcontroller. Niet noodzakelijkerwijs met 1 definitief resultaat, maar in ieder geval een samenwerking met overlap op technisch- en/of functioneel vlak.

Animatronics ogen met Arduino
Animatronics base compleet.jpg

Experiment met 3d geprinte ogen en mechanisme

Arcade bartop
Arcade bartop Project.jpg

Arcade bartop voor 2 spelers met een Raspberry pi 3 en RetroPie

Bandweefgetouw
Bandweefgetouw.jpeg

Een simpel weefgetouw voor het maken van onder anderen banden.

BigBox 3D printers

We hebben, eind 2022, 2 BigBox printers 2de hands gekocht.

CNC Freesmachine 2
Cnc2 y-as.jpg

Na de grotendeels succesvolle herbouw van de eerste CNC machine is het plan gevat zelf een CNC machine te bouwen volgens het zelfde electronische schema, maar met een eigen ontwikkeld aluminium machine.

Capibara
Capibara-mechanical-almost-complete.jpg

Een grotere cnc is nodig om grotere dingen te kunnen frezen. Hoewel de huidige machine aardig zuiver is en goede snelheden haalt is een grotere machine handiger voor allerlei andere werkstukken.

DMX Homelight

Op OHM2013 heb ik een 6-tal Led RGB-Spots gekocht inclusief de daar gebruikte controller. Deze controller is DMX gestuurd. Het idee is om deze spots te gaan gebruiken als verlichtingsbron in de woonkamer welke in ieder geval door een web-interface aangestuurd kunnen worden. Daarnaast is het doel om extra functionaliteiten toe te voegen zoals Ambilight en een audio-gestuurde disco-mode.

Omdat de verlichting en controller als losse onderdelen kwamen wordt alles in een nette 19" behuizing gebouwd. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de bruikbaarheid als losse DMX controller buiten de woonkamer-setting. Hiervoor worden onder andere ook standaard XLR 3P DMX connectoren aangebracht.

Drum Counter

Met behulp van een Arduino en een elektronische drum pad een drumteller maken...

Fix de Mixer
LW-6810 mixer open.JPG

De LW-6810 mixer van de Aldi is defect. Falende elektronica lijkt de oorzaak, motor lijkt in orde.

FrackBot
Frackbot at irc.png

Een IRC-bot voor ons Frack-kanaal. Hiermee kunnen zaken als wiki-updates en het openen/sluiten van de space gemeld worden. Gebaseerd op code uit de Python-workshops.

FrackDrukwerk
Logo-vertical.png

Al het drukwerk, aka de afbeeldingen, tbv Frack

Frackademy
Frackademy.jpg

Cursussen en lessen elektrotechniek

Frackshirts
Shirt-back.jpg

De ontwikkeling van de Frack t-shirts

Frequentie visualisator
Frequentie visualisator Project.jpg

Door mens en natuur gegenereerde frequenties vastgelegd op locatie, zowel beeld als geluid. Om de frequentie zichtbaar te maken maak ik gebruik van een oude CRT tv. De foto's vastgelegd op locatie worden hierop geprojecteerd. Door een nieuwe spoel te introduceren in de tv wordt het beeld verstoord door elektromagnetisme op de frequentie van het opgenomen geluid (soort fancy oscilloscoop)

De opnamen zijn verwerkt in een modulaire synthesizer, dit zodat er een muzikaal geheel instaat.


Wordt uiteindelijk tentoongesteld in een expositie (De mens voorbij) Zondag 20 januari, Willemskade 22, Leeuwarden)

Hacky Houtbranden
Wolf-skull.jpg

Houtbranden, ookwel pyrografie, is een oud ambacht waarmee allerlei houten voorwerpen versierd kunnen worden, aan de hand van (eigen) ontwerpen. Normaal gesproken gebeurd dit met specifieke tools (houtbranders, brandmerken), maar uiteraard valt het ook hacky op te lossen.

Hardware Index
Ram.jpg

Om het overzicht te bewaren van wat er aan hardware in de space aanwezig is, vindt je hier een lijst van wat we hebben of graag nog willen hebben.

Helvetti
Helvetti1.jpg

Een forge

Home Easy
Homeeasy.jpg

Home Easy protocol/zenders/ontvangers home automation

HydroponicGarden

Een tuintje maken zonder modder

Labvoeding
Lm317.jpg

Het is handig om een regelbare labvoeding te hebben voor de diverse projecten. Kopen kan altijd nog, daarom gaan we eerst maar eens proberen om er een te maken.

Led it be ledder lamp
Lamp1.jpg

Een lamp die ik mooi vond bleek veel te duur. Daar baalde ik van, hierom besloot ik die emotie om te zetten in werk en heb ik de rip-off versie ontworpen die nog fijner en nog ledder is dan de zuiver led-it-be lamp.

Led kubus kit
LedCubeKit ProjectPicture.png

Knipperende leds, sierlijke figuren en het mooiste: allemaal door je zelf gemaakt. Deze kit is voor iedereen die zelf een led kubus wil maken.

Ledstrip Miniprojecten
LPD8806 flexistrip.jpg

Een verzameling van kleine Arduino projecten op de LPD8806 ledstrip. Elk van deze projecten demonstreert met een kleine hoeveelheid code (max 200 regels) een aantal verschillende manieren om de ledstrip aan te sturen. Alle code voor deze projecten is te vinden op GitHub: LPD8806-Miniprojects.

Nieuw gereedschap
Hand tools Small.jpg

het wordt tijd dat we een aantal zaken qua gereedschap eens wat beter gaan regelen, dus... speakup!

PM motor experimenten
PM Motor V2.PNG

Het project omvat het ontwikkelen en maken van een borstelloze permanent magneet motor. De elektromotor heeft luchtkern spoelen en wordt aangestuurd middels transistors in combinatie met hall sensoren. De motor wordt gevoed met een spanning van +- 9 tot 12 volt. De pulse timing van de spoelen wordt geregeld door een arduino. Deze arduino wordt galvanisch gescheiden en beschermt van het motor circuit door optocouplers. De motor heeft 12 neodium magneten en 10 koper spoelen. De overige materialen die worden toegepast zijn o.a. RVS, trespa, PVC, nylon.

meer informatie zoals 3d tekeningen, arduino code ,fotos/videos van de build en blog updates volgen.

PR Frack
Frack logo done.png

Alle mogelijkheden om Frack mee te promoten

Pixelvloed

Pixelvloed is een multiplayer-canvas waarbij meerdere deelnemers via het lokale netwerk middels binaire UDP-pakketten op een gedeeld scherm kunnen tekenen.

Plastic shredder
Machine-shredder.png

We gaan een shredder bouwen naar voorbeeld van: http://preciousplastic.com/

Revbank
Revbank.jpg

het kassasysteem van revspace. In gebruik bij Frack sinds 14 mei 2019

Samenkopen

Samen kopen is goedkoper, spaart vooral verzendkosten enzo

Show & Tell
Showtell.jpg

Een wekelijkse korte talk over een onderwerp dat interessant kan zijn voor alle deelnemers van de space.

Space3.0/Lounge

Op de mezzanine van Frack 3.0 wordt een lounge gebouwd

SpaceSlurper

SpaceSlurper is een verzameling van kleine applicaties die wiki, Twitter en andere updates verwerken van de Nederlandse hackerspaces of (waar mogelijk) alle spaces die de benodigde informatie in de SpaceAPI hebben ingevuld. Dit project kan gebruikt worden als basis voor de HitB Hackerspace Challenge.

Spacestate Switch v2
Spacestate small.jpg

space is open/dicht indicator

Spacestats

Spacestats is a project to gather and graph data in and around the space. for this purpose we need sensors, user input and hardware that registers the resulting data.

Spinoff Led it be lamp
Lamp1.jpg

Een lamp die ik mooi vond bleek veel te duur. Daar baalde ik van, hierom besloot ik die emotie om te zetten in werk en heb ik de rip-off versie ontworpen die nog fijner en nog ledder is dan de zuiver led-it-be lamp.

Spoelenwinder
Winder V1.PNG

Spoelenwinder op basis van een permanent magneet motor, stepper motor met geïntegreerde software. Voor het wikkelen van motor-, gitaar, trafospoelen etc.

Stadsverwarming
Kamstrup energiemeter.jpg

Kamstrup warmte/flow meter uitlezen

WhatsThatSignal
Unknownspectrum thumb.png

Ever wondered what signal you're picking up? This page aims to help you determine what you're seeing and what parts it consists of.

Wiki v2
Wiki v2 Project.png

Een nieuw gezicht voor de Frack wiki, om het uitnodigender, speelser en minder overweldigend "Wikipedia" te maken. Een nieuw thema op basis van Cavendish, zoals ontwikkelt voor de Mozilla Labs wiki en bijvoorbeeld ook gebruikt op https://revspace.nl/


Voltooide projecten

!UIT 2012
!UIT 2012 Project.jpg

Frack gaat op de !UIT-markt van 2012 (op 9 september 2012) de Poerbêst Button maken. Dit wordt een knop die bij elke stand op de markt geplaatst wordt. Bezoekers wordt gevraagd wanneer ze een stand leuk vinden (of om andere redenen?) op de knop te drukken. Centraal op de markt worden deze drukacties geregistreerd en gepresenteerd op het grote scherm.

Afkortzaag
FrackSaw1.jpeg

Om de beschikbare stukken Item en aluminium netjes en recht te kunnen afzagen hebben we een zaagmachine nodig.

Analog Moodlight
Analog Moodlight.jpg

Een analoog regelbaar moodlight op basis van een overgebleven 3 Watt led en een drietal potentiometers. Het gestelde designdoel is om een analoog regelbare constant-current led-driver te maken. Dat wil zeggen, ledaansturing zonder gebruik te maken van een Arduino of andere microcontrollers.

Arduino Spectrum Analyzer
ArduinoSA screenshot.png

Bij Nurdspace zijn BuZz en SmokeyD bezig met het bouwen van een op Arduino gebaseerde spectrum analyzer die de volledige WiFi band pakt (2.4GHz tot 2.5GHz). Ze verwachten hier binnenkort worden hiervan zelfbouwkitjes voor te maken.

Beamercontrol

A project to control our space beamer over serial from within python

Bedlights
Bedlights both.JPG

Een projectje om met adresseerbare RGB-ledstrip nacht- en leesverlichting te maken op de slaapkamer. De twee kanten zijn afzonderlijk instelbaar zodat leeslicht aan een kant geen storende verlichting aan de andere kant oplevert.

Beest64
Server.jpg

We zijn bezig met het langzaam aan te migreren van alles wat op de oude (Dual P3) space server draait naar de nieuwe Spaceserver.

Binaire klok
20180303 143634.jpg

Een klok die met behulp van leds de tijd in binair weergeeft op basis van een Raspberry pi zero

Buildboard
Buildboard.jpg

Ledboard om gebroken builds/andere info te visualiseren

Catan
Catan 1.jpg

Het bekende catan spel in 3d. Met foto's van de build

Cirkelklok
Cirkelklok op tafel.jpg

Een ronde wandklok van hout en plexiglas met daarin een drietal concentrische cirkels om de tijd aan te geven. Kleuring en vulling van de cirkels geven hierbij de tijd aan. Aangestuurd door een Arduino en een DS1307 Realtime clock.

Cyclone
Cyclone compleet.jpg

We hebben een stofzuiger nodig in het herriehok.

Cyclone 2
Cyclone2-vs-cyclone1.jpg

De oude cyclone zoog, de nieuwe nog meer!

DIY 12U Serverrack
19-inch rack filled.jpg

Kleine server rackjes van rond de 10U hoog zijn doorgaands alleen erg ondiep en bedoelt als telco racks. Daarnaast zijn dergelijke racks (als ze al voldoende diepte hebben) erg prijzig.

Na het maken van een custom Server behuizing en het verkrijgen van enorme stapels Alu was een logische vervolg stap om zelf een 19" Rack te gaan bouwen wat voldoende diepte had en netjes onder een standaard bureau past.

Deurbel
Deurbel Project.jpg

Een deurbel voor de space. Draadloos het netwerk op met een UDP broadcast en een varieteit aan ontvangers / detectiehardware (zoemer, Lightbox en een Gnome desktop applicatie)

Dual Mini-ITX Behuizing
Dualcase11.jpg

Een behuizing welke twee (of vier) Mini-ITX moederborden kan huisvesten. Gemaakt uit Trespa en aluminium hoekprofielen.

ExposerenDoos058

Doos 058 is het brugwachtershokje vlakbij Frack. Hierin mogen wij als Frack onszelf presenteren, vanaf maart.

GarenLampenkappen
Lampen.jpg

Naar aanleiding van een uitleg op internet wil ik kijken of ik ook zelf een lampenkap kan maken van garen en behanglijm.

Hydroponic Garden v2
Hydroponics v2 diagonaalzicht.jpg

Een Hydroponic setup gemaakt van PVC buizen, ledverlichting en Item alluminiumprofiel

HypnoDisc
HypnoDisc voorkant.jpg

Een eerst project om animaties en ledaansturing met een Arduino te oefenen. De HypnoDisc is een 11cm diameter houten schijf met daarop twee dozijn witte leds, aangestuurd door een DK-Duino (Arduino Duemillanova) en een drietal HC595 schuifregisters.

Kabelbuffet
Kabelbuffet.jpg

We kennen het allemaal, je hebt honderden meters kabels, maar hoe houdt je ze uit elkaar zodat het geen kabelsalade wordt? Een kabelbuffet is de oplossing.

KnipperLedPrint
Frack KnipperLedPrint Render01.png

De Knipperledprint

KoeLicht
KoeLicht.jpg

Een aantal (2-3) lampen schakelen om een kunstproject van Shannon te belichten.

LEDkaarten
5 kersttak lampje.JPG

Kaarten maken met LED lichtjes er in verwerkt

LPD8806-Lan
LPD8806 lan interface.jpg

Interface om vanaf ethernet via een arduino direct de leds van een LPD8806 strip aan te sturen.

Lasercutter
D-W010 Laserstraling.svg

We gaan een lasercutter bouwen, hoezee.

Ldr2ethernet

Om de pulsen van mijn kwh meter te kunnen tellen heb ik een LDR aan een arduino met een ENC28J60 ethernet module geknoopt.

Led cube
Cube2.jpg

Leren, spelen, bouwen en je vingers branden. Met enkele duizenden ledjes en nog meer soldeerpunten is het mogelijk om je eigen hologram te maken.

Ledbar
Ledbar.jpg

Eth0 is een high-tech-geek-outdoor-conferentie. Op dit event is een lounge aanwezig met een bar. Op basis hiervan is het idee ontstaan om een bar te ontwerpen in het thema van eth0.

Lightbox
Lightbox Project.jpg

Lightbox is een Python library voor het aansturen van ledverlichting. Het zorgt voor vloeiende overgangen en meerlaagse kleurmenging. Het is origineel ontwikkeld voor het Twitterboom project (Kerst 2011) maar is sinds die tijd sterk doorontwikkeld.

Localchat
Localchat Project.png

Een chatclient voor het lokale netwerk gebaseerd op UDP-broadcasts.

Lucifers Kettle
Lucifers Kettle Project.jpg

A furnace for melting aluminium

Mac2user
Mac address.png

Een plugin voor de IRC bot die middels dezelfde technieken als de spacestats MAC-adressen gebruikt om aanwezigheid in de space te bepalen. Deze plugin gaat om het koppelen van nicknames/apparaten aan MAC-adressen die actief zijn.

Moodlight
MoodLight01.jpg

Zelfgemaakt moodlight

Nieuwe trapleuning
Weld2.jpg

We hebben een nieuwe trapleuning nodig.
Hieronder het resultaat.

Pi Hole

Advertentie's blokkeren in je eigen netwerk op DNS niveau.

Na een tijdje zoeken uiteindelijk besloten om de upstream DNS servers in Zwitserland te gebruiken. (Zwitserland heeft de allerstrengste privacy-wetgeving ter wereld)

Update, DNS servers veranderd naar DNS servers van German Privacy Foundation.

PlainTLV

PlainTLV is een Type/Length/Value dialect. Het voordeel van TLV is dat het uitermate simpel en snel te verwerken (en genereren) is. Dit komt omdat het veldlengtes specificeert ipv data te scheiden door afgesproken tekens. Dit betekent ook dat er geen escaping plaats hoeft te vinden van scheidingstekens, deze zijn er immers niet. PlainTLV heeft als verdere eigenschap dat de syntax zelf volledig in leesbare tekst gedaan wordt, wat het leerproces vergemakkelijkt.

PortalKerstboom
Portaltrees.jpg

De portal kerstboom

Projectorbehuizing
Projectorbehuizing Project.jpg

Een houten kistje om onze beamer, zodat deze netjes uit de weg opgehangen kan worden.

Puntlas apparaat bouwen
Puntlasapparaat.jpg

We liepen tegen het probleem aan dat we geen Puntlasmachine hadden, en dit zijn we gaan oplossen.

Quote database
Quote database Project.png

De Frack Quote Database is een quote database systeem gelijkend aan bash.org, qdb.us, quotesdb.nl. Het is een database om grappige citaten uit een IRC kanaal in te bewaren, en tot hilariteit ende vermaak van allen weer te kunnen bekijken.

RadioCurses

Een in python geschreven nCurses grafische command line client om Di.fm en aanverwante streams te beluisteren. Deze code draait op de Bar PC in de space.

Repareren Lego NXT
NXTcloseup.JPG

Reparatie van een kapot scherm in een Lego NXT

SpaceAnnounce

Via het netwerk aankondigingen te doen van gebeurtenissen in de space. Bijvoorbeeld het openen/sluiten van de space, en het gaan van de deurbel.

SpaceVersiering
SpaceVersiering Project.jpg

Op het moment zijn de muren in de space nog een beetje leeg. Daar wil ik verandering in brengen door een paar foto's op te hangen en een frack logo in het groot te bouwen.

Spacestate Switch
Deurswitch achter paneel.jpg

Een deurschakelaar in het slot van de toegangsdeur gebaseerd op ethernet. Dit om de staat van de space automatisch te detecteren en veranderingen naar de online tracker te sturen.

Spacestate light
Frack led.jpeg

Een spacestate indicator voor de esp8266 witty cloud (of andere esp8266) 1. verwissel password en ssid met je eigen wachtwoord en ssid in de code

2. upload de code met de arduino software

3. verbind de pins aan de led als je een andere esp8266 dan de witty cloud hebt:

pin 15: rode led

pin 12: groene led


code: https://pastebin.com/Qy4pRz4u witty cloud: https://bit.ly/2LwXbWZ

Standverwarming
Standverwarming.jpg

Het bouwen van een stukje regelelectronica voor een Eberspacher X2 standverwarming.

Stickers
Frack sticker black-on-white.png

Frack stickers

Stofbot
Stofbot1.jpg

Een kapotte stofzuiger ombouwen tot een robot die autonoom rondrijdt.

... further results


Projectideeën

ProjectOmschrijvingGeïnteresseerden
AnnoyingPillboxHoe technologie ervoor zorgt dat ik mn medicatie niet vergeet.Ethikka
Awesome BoxHet Harvard Library Innovation Lab heeft de Awesome Box ontwikkeld. Deze toepassing biedt bibliotheekgebruikers de mogelijkheid items te retourneren en deze automatisch aan te merken als ‘Awesome’.

De toepassing treedt in werking wanneer een klant besluit een geretourneerd item in de fysieke Awesome Box te leggen, waarbij de barcode wordt gescand en het item automatisch verschijnt op de Awesome Box-website. Bezoekers daarvan kunnen in één oogopslag zien welke items populair of goed bevallen zijn. Via de Twitteraccount van Awesome Box gaat tevens automatische een tweet uit wanneer een item geretourneerd wordt. Momenteel wordt nog gewerkt aan opname van de kwalificatie ‘Awesome’ in de bibliotheekcatalogus. Voor Friese bibliotheken betekent dit dat we kijken naar integratie met de door alle biebs gebruikte discoveryservice Aquabrowser.

Wij gaan overigens niet uit van het gebruiken van barcodescanning, maar gebruiken herkenning middels RFID.
Jeroendeboer
BeamerluikEen beamer aan de muur is leuk -als hij aan staat- maar als hij uit is mag hij de muur in verdwijnen. Helemaal leuk als dat automatisch gaat :-)Pepo
BrouwerijBier/Wijn/Cider makenWill-Do
CloudLighthttp://www.instructables.com/id/IR-Remote-Controlled-Color-Changing-Cloud-Arduino/Will-Do
DagrijverlichtingZelf een dagrijverlichting knutselen voor in de auto.CrazyA
Electronic Boolean algebra PuzzleEen puzzel game waar mee je boolean algebra kan leren. Los boolean gerelateerde puzzels op. Deze game is volledig hardware matig en verijst geen programmeer of electronica vaardigheden.CodeHunger
FlatPackersA project to develop software that will programatically generate plans for a custom designed house, made from wood and cut by a CNC machine.Fugu
Amx109
Failbaitr
FreesjebeestjeHERRIEii
Failbaitr
HoutbranderEen houtgestookte opklapbare branderPepo
HuisstijlDe ontwikkeling voor een huisstijl van FrackLijnenspel
LedwallHet idee is om een led wall te bouwen welke we in gebouwen achter de ramen kunnen hangen zodat we elk raam als een rgb pixel kunnen aansturen.Pepo
Failbaitr
JTAG
Moodlights met ws2812 en NRF24L01Moodlights die doormiddel van touch sensors te bedienen zijn en via NRF24L01 modules onderling communicerenPlop
Martijn
MuziekgearZelfbouw van en knutselen aan apparatuur en electronica om muziek te maken.Thyrif
Lijnenspel
Herrie11
O2We hebben een o2 gekregen. Het legendarisch unix-workstation, moet natuurlijk wel iets nuttigs gaan doen. Dus zijn we op zoek naar iets wat de o2 kan gaan doen.Pepo
RepRap / 3D printerEen RepRap is een 3D printer die plastic objecten kan printen. Deze kan voor Frack op twee manieren gedaan worden: Een volledige RepRap óf een RepRap kop voor op de CNC.
SpacetourHet idee ontstaan om met het VW busje van Pieter in de vakantie in een week zoveel mogelijk Nederlandse hackerspaces te bezoeken.LiquiDAciD
Iisschots
Lijnenspel
JTAG
Spacewall, the Final FrontierHet 3d-printen van Science Fiction ruimteschepen op verschillende schaalgroottes.Mikazuki
StoommachineHet idee is om een kleine eenvoudige stoommachine te bouwen waarvan de onderdelen bij de bouwmarkt gekocht kunnen worden. Op instructables staat een machine die als voorbeeld gaat dienen.Sander
Subsidieshoe en wat van subsidies in leeuwarden/frieslandMartijn
TrapverlichtingEen AVR gekoppeld aan een drukplaat of IR sensor die LED's of LED-strips activeert. Deze verlichting word vervolgens aan trap treden bevestigt waar door je een mooie verlichting hebt als je de trap betreed.CrazyA
CodeHunger
VerlanglijstjeEen verlanglijstjes platform voor goede doelen. Het moet eens afgelopen zijn met goede doelen die enkel om geld vragen, terwijl er vele efficientere manieren zijn om het doel te bereiken waar een goed doel voor staat. Daarom willen lijkt het ons handig een verlanglijstje tool te maken die er voor zorgt dat de materialistische behoeftes en behoefte aan kennis inzichtelijk wordt gemaakt per goed doel. Vraag, maar ook aanbod. Zo kun je je via het platform aanbieden, of restmateriaal kwijt.Pepo
FruitCake
Lijnenspel
Vloerplan gcodeGeinspireerd door
Afbeelding Anoniem.png WinSCaP
WinSCaP Rol: Werkt aan: Geen projecten :(
, en het televisieprogramma "Grand designs", seizoen 12, aflevering 2. Is het idee opgevat om opensource code te ontwikkelen waarmee aan de hand van een ingevoerd vloerplan zo veel mogelijk van de te bouwen ruimte (huis, hackerspace, tuinhuisje) direct vanaf plat plaatmateriaal met een cncmachine gefreesd kan worden.
Fugu
Failbaitr

Onderbroken / geannuleerde projecten

ProjectOmschrijvingStatusBetrokkenen
ArcadeDe Pacman Arcade kast is dood verklaard, dus we kunnen er een MAME kast van bouwen!onderbrokenCrazyA
Failbaitr
JTAG
ArduCopterZelf een autonome quadcopter bouwen gebaseerd op Arduino aan de hand van een kit van 3DRobotics. Het ArduCopter project behelst een zelfbouw autonome quadcopter gebaseerd op Arduino en is bedacht door Riddergraniet. De quadcopter is besteld en geleverd en wordt momenteel in elkaar gezet.onderbrokenRiddergraniet
Arduino WorkshopKorte Workshop om mensen kennis te laten maken met de Arduino en de bijbehorende software en mogelijkheden.onderbrokenSander
Basiscursus LinuxEr werd op een gegeven moment een verzoek gedaan om een basis cursus linux server installatie te geven. Ik wil deze wel gaan geven in de toekomst zodra we internet hebben op de space. De bedoeling is dat dit een enkele avond is en niet een langlopende workshop.onderbrokenFludizz
BoomKofferEven wat anders dan de doorsnee kratradio: een stijlvolle kofferstereoonderbrokenLijnenspel
C64 USB keyboardEen kapotte C64 ombouwen tot een USB toetsenbord.onderbrokenLijnenspel
CNC FreesmachineHet bouwen van een freesmachine voor de space, op basis van een oude niet complete CNC bij een hogeschool vandaan. Deze zal model staan en gebruikt worden om een volledig eigen CNC-machine te bouwen.onderbrokenFailbaitr
JTAG
DIY ThereminEen Theremin is een elektronisch muziekinstrument, welke middels twee antennes reageert op de beweging en afstand van de handen van de speler. Het is een apart, eerie geluid, wat veel in (oude) science fiction films gebruikt wordt. In de aanschaf zijn ze vrij prijzig, maar waarom kopen als je zelf kunt bouwen? Genoeg mogelijkheden, van simpele versies en hacky oplossingen tot complete kits. Om niet direct te ver door te slaan, gaan we eerst proberen of we een Arduino Theremin kunnen bouwen met alleen pitch control, gebaseerd op deze paginaonderbrokenMittebam
Fludizz
DIYwifiZelf je eigen WiFi antennes maken. Yagi, Biquad, cantenna's, het kan allemaal.onderbrokenCrazyA
DeltaprinterEen 3d printer hoort in een hackerspace. Dus we gaan er een bouwenonderbrokenPlop
Failbaitr
Martijn
Escape RoomVoor blokhuispoort is gevraagd een tweetal escape rooms te bedenken en uit te voeren zodra de ruimte beschikbaar komt.geannuleerdFugu
Plop
Failbaitr
Martijn
Fanuc S420FDWe hebben een Fanuc S-420FD robot gekregen. Deze krijgt een plekje in de blokhuispoort en we moeten een boel schoonmaken, ontdekken en documenteren.onderbrokenFailbaitr
Frack KassaEen kassa applicatie voor het bijhouden van de verkopen van de bar in FrackonderbrokenPanter
Fludizz
Frack KathederHet maken van een eigen Frack katheder.onderbrokenJ0n
Frack Promotie SysteemHet bouwen van een omgeving en het opzetten van richtlijnen voor promotie van evenementen binnen Frack. Doel: meer bekendheid, meer doorloop, meer leden, meer netwerken en meer kennisdeling.onderbrokenWill-Do
Gereedmaken MakerbotFrack heeft van Lable een MakerBot CupCake CNC te leen gekregen. Dit is een complete, functionele, 3D-printer die we in bruikleen hebben. Het apparaat moet echter nog wel gekalibreerd worden en er zijn nog een aantal add-ons aanwezig. We zoeken mensen die hier mee aan de slag willen!geannuleerdMartijn
HackerspacebusEr is een bus waarin misschien een portable hackerspace gemaakt kan worden. Voornamelijk ook om bij scholen langs te gaan en kinderen enthousiast te maken voor techniekgeannuleerdJeroendeboer
Will-Do
LedtafelEen interactieve Lackrack als aankleding voor de space.onderbrokenLian
Failbaitr
Lwd wirelessVanuit de hackerspace vrij en open WiFi aanbieden voor (een deel van) LeeuwardenonderbrokenFailbaitr
Media PCHet inrichten van een media PC voor muziek en soortgelijke zakengeannuleerdMartijn
Midi-controllerHet maken van een (modulaire) midicontroller met relatieve rotary encoders en veel leds!onderbrokenLijnenspel
PCB CNCOm prototypes te maken is het handig om snel een enkele printplaat te kunnen fabriceren. Hiervoor wordt de PCB CNC gemaakt. Deze moet de sporen frezen in een kale printplaat om zo de connecties tussen componenten te isoleren van de rest.geannuleerdHylke
Piepschuim CNCOm alumiunium te kunnen gieten moeten we piepschuim mallen kunnen maken.

Ook voor andere projecten is het handig om piepschuim computer gestuurd te kunnen snijden.

Het ontwerp is afgekeken van onze buren in Duitsland: http://www.kreativitaet-trifft-technik.de/tags/styroschneider

We gebruiken grbl met een arduino om 4 stappenmotoren aan te sturen.
onderbrokenFugu
Errieman
Failbaitr
Poerbest v2Een paal met een knopje bovenop, een fysieke Like-button. Dat is wat de Poerbest Button isonderbrokenMartijn
RFIDHoe kunnen we RFID toepassen in de space; Metadata tagging van objecten; gebruik als betaalmiddel; Aanwezigheidsregistratie.onderbrokenLijnenspel
Niekie
RobotArmConnecting the robot arm to the internet.geannuleerdLijnenspel
Niekie
Servo ArduinoHet aansturen / uitlezen van dc servo's en encoders met arduino's.onderbrokenFailbaitr
SpacenetFrack aansluiten op SpacenetonderbrokenIisschots
The Paranoid CamdroidLordAssortedBits kwam aanzetten met een oude logitech webcam uit 2003. Deze deed ergens denken aan een android, waardoor het idee is ontstaan om er een Marvin the Paranoid Android achtig figuur van te maken van klei.onderbrokenMittebam
TouchsensorHet bouwen van een schakeling die van elk (enigszins) geleidend object een aanraakschakelaar kan maken.onderbrokenMartijn
Track And TraceEen visualisatie voor het track and trace systeem wat is ingebouwd in twee wat oudere auto's. De twee auto's gaan meedoen in een rally van Cambridge naar Edinburgh van vrijdag 20 tot zondag 22 April.onderbrokenJTAG
TranquillityEen client om de CodeCup 2016 te winnengeannuleerdMartijn
Transistor logicaMet transistors booleaanse algebra construeren en onderdelen van een computer reconstrueren.onderbrokenElmer
CodeHunger
Web development lessenLessen web development (HTML5, CSS3) voor de jeugd.onderbrokenCodeHunger
Wireless RwandaHet inrichten van een een klaslokaaltje met computers zodat de kinderen een voorsprong kunnen krijgen doordat ze in ieder geval basiskennis van de computer kennen.onderbrokenPepo