DIYwifi

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Project: DIY WiFi
NoProjectPicture.jpg
Status onderbroken
Betrokkenen
Gebruiker CrazyA.jpg CrazyA
Gebruiker CrazyA.jpgCrazyA Rol: deelnemer Deskundig met: AVR, Arduino, Blender, Elektronica, GL-Inet, LPD8806, POV-Ray, RaspberryPi Werkt aan: Geen projecten :(
ProjectoverzichtProject toevoegen

Zelf je eigen WiFi antennes maken. Yagi, Biquad, cantenna's, het kan allemaal.

De meeste draadloze routertjes hebben interne antennes of van die kleine rubberen stokjes om het wifi-signaal dwars door muren heen te krijgen. er zijn allerlei manieren om het signaal te verbeteren/richten en een boel van deze antennes zijn ook best zelf te maken.

Yagi

Naar aanleiding van dit plaatje ben ik eens gaan kijken naar simpele Yagi antennes toegespitst op 2.4 GHz wifi-signaal.

Na wat geknoei met deze calculator en wat extra info van deze site en YagiModel ben ik gekomen tot deze ideetjes:

E. 3 elementen op basis van versie C (alleen tweede director)

Van versie E heb ik ook screenshotjes uit 4nec2, een ander programma met de wereld aan mogelijkheden.

Versie E in 4nec2
Element Naam Lengte Positie
1 Reflector 59.60 mm -18.34 mm
2 Driven Element 58.55 mm 0.00 mm
3 Director 1 53.62 mm 21.17 mm


Zelf maken

Opschuif-proef-versie van Yagi E zoals hierboven staat
Tweede opschuif-proef-versie

Uiteraard is het de bedoeling om zelf deze antennes te gaan maken. Dit kan vrij eenvoudig met een latje hout en wat gestripte hardekern installatiedraad. De simpele 3 en waarschijnlijk zelfs de versie met 6 elementen kan over een dipool geschoven worden van een gewoon accesspoint met externe antenne. Een andere optie is om zelf een dipool te maken en die bijvoorbeeld aan een usb-wifi-stokje te knopen.

Als voorproefje heb ik versie E gemaakt met een restje hardekern installatiedraad, aldi hobbytape en een stripje karton om het grote gat open te houden. Deze opschuifversie had ik mee willen nemen dit weekeind om te testen, maar die ligt 'uiteraard' nog op kantoor. Ik heb meteen maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om een tweede te maken:

Het resultaat was een slordige 5 à 6 dB. Het komt wel erg precies en een volgende versie moet met een houten 'boom' en een kolomboor om 't allemaal wat netter te krijgen. Later nog even de antenne wat bewogen en toen kwam ik ineens wat lager uit, maar dat kan ook gekomen zijn door de extra apparaten die toen ineens aan waren (lampen, afzuigkap, allemaal in de straal).

Resultaat tweede proefversie

Biquad / Biloop

Biquad voor wifi

Een andere, relatief makkelijk zelf te maken antenne is de biquad, of zelfs de dubbele biquad. Voor meer info, neem hier eens een kijkje. En hier staat een calculator om te rekenen aan biquads.

Cantenna

Van oude conservenblikken kan je ook wifi-antennes maken. De bekenste is de Pringles-bus-antenne en dat is dan ook meteen de slechts werkende. De ideale diameter voor een wifi-cantenna lijkt te zitten rond de 83mm. Voor het berekenen van jouw soepblik klik hier. Meer antennes en info (inclusief tests) klik hier.

Voor DVB-T-ontvangst is een andere cantenna te maken, namelijk een DVBier antenne. Dit is ook nog wel een poging waard.

Ik wil ook!

Wil jij ook? Zet je naam erbij:

  • CrazyA
  • Lijnenspel
  • failbaitr
  • Pepo
  • ...