Kennis

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search

Een overzicht van alle onderwerpen waar op deze wiki iets over geschreven is.

Staat een onderwerp waar jij deskundig mee bent er nog niet tussen? Voeg het toe!

3D printers

3D printers kunnen gebruikt worden om snel een prototype of kleine versie van een 3d object te maken

AVR

Introductie en knutselworkshops omtrent Atmel AVR microcontrollers.

Animatronics
Animatronics.jpg

Een animatronic is een pop die techniek bevat om te kunnen bewegen.

Arduino
Arduino.jpg

Arduino is een populair en eenvoudig platform voor beginners om te beginnen met programmeerbare elektronica. Het biedt een grote varieteit aan hardware-koppelingen en voorbeeldsoftware die in een breed scala toepassingen verwerkt kunnen worden.

Blender

Tweewekelijkse workshops Blender gegeven door Thyrif

CNC
Cnc-frees.jpg

Frezen met een CNC machine doe je door de machine te programmeren bepaalde stappen te volgen net zo lang tot het te frezen onderwerp helemaal uitgefreesd is.

CNC-Frezen
Cnc-frees.jpg

Frezen met een CNC machine doe je door de machine te programmeren bepaalde stappen te volgen net zo lang tot het te frezen onderwerp helemaal uitgefreesd is.

Canvas

Canvas is een onderdeel van de HTML5 specificatie, en stelt ontwikkelaars in staat om met behulp van Javascript bitmap tekeningen te maken zonder de beperkingen in snelheid die vaak ervaren worden bij gebruik van andere technieken als SVG of <img> tags.

Design

Woordenboek: de·sign (de/het; m en o). 1) vormgeving

Digitale Fabricatie

Onder digitale fabricatie verstaan we het creeren van fysieke objecten vanuit een digitale bron dmv bijvoorbeeld 3d printers, snijplotters en cnc frezen.

Dm-crypt
Versleuteling.jpg

dm-crypt is een subsysteem in Linux (vanaf kernel 2.6) voor transparante encryptie. Het maakt onderdeel uit van de device-mapper infrastructuur en maakt gebruik van de Crypto API in de kernel.

ENC28J60
ENC28J60.jpg

De ENC28J60 is een simpele 10mbit ethernet chip met 8kb buffer welke simpel aan te sturen is door bijvoorbeeld een arduino.

Elektronica

Elektronica assemblage.jpg Het onderdeel van elektrotechniek dat zich bezighoudt met het gedrag van elektronen in actieve en passieve componenten. Het manipuleren van elektrische stromen en velden om hiermee informatie rond te sturen, energie te distribueren en te controleren. Kortom, alles dat deze wereld echt interessant maakt.

GL-Inet

Kleine fijne routertjes met OpenWRT

Glasvezel lassen
Fusion-splicing-action2.jpg

Een glasvezel die gebroken is, of aan een stekker geknoopt moet worden heeft nogal wat speciale eigenschappen nodig om goed te werken. Door de refractie van het licht dat de kabel uit komt in de glasvezel is het belangrijk dat het oppervlak van de 2 te lassen stukken glas of het uiteinde dat uit te stekker wijst 100% vlak is. Daarnaast moeten de vezels 100% zuiver tegenover elkaar staan voor het lassen.

GnuCash

GnuCash is een boekhoudpakket geschikt voor de financien van privepersonen of kleine bedrijven. Het is Open-Source software (beschikbaar onder de GPL) beschikbaar voor Windows, Mac alswel Linux. GnuCash wordt binnen Frack gebruikt om de boekhouding bij te houden en financiele overzichten te genereren.

HTML
HTML5 Logo 256.png

HyperText Markup Language (afgekort HTML) is een opmaaktaal voor de specificatie van documenten, voornamelijk bedoeld voor het World Wide Web.

De laatste versie hiervan, HTML5, levert verbeterde mogelijkheden voor moderne, interactieve web-applicaties.

Hydroponics
Hydroponics v2 diagonaalzicht.jpg

Onder hydroponics verstaan we het groeien en kweken van planten in een voedingsstoffen en water oplossing.

Iptables

De meeste linux distributies hebben standaard de netfilter modules in de kernel zitten. Middels iptables kan het netfilter geconfigureerd worden.

Javascript

JavaScript is een scripttaal die veel gebruikt wordt om webpagina's interactief te maken en webapplicaties te ontwikkelen.

Knutselen

Woordenboek: knut·se·len (werkwoord; knutselde, heeft geknutseld) 1. als tijdverdrijf werken aan kleine, fijne dingen

LPD8806
LPD8806 flexistrip.jpg

De LPD8806 ledstrip is flexibele strip met 32 of 52 leds per strekkende meter. De leds zijn invididueel aan te sturen en instelbaar in meer dan 2 miljoen kleuren.

Linux
Tux.svg

Linux is een familie van besturingssystemen die op Unix geënt zijn en gebruikmaken van de Linux kernel, vrije software die onder de GPL verspreid wordt waardoor alle onderliggende broncode door het publiek vrij te verkrijgen is, te gebruiken, te wijzigen, te kopiëren en te verspreiden.

MediaWiki
Mediawiki logo.png

MediaWiki is een webapplicatie waarmee een website kan worden gemaakt volgens de wikitechniek. Deze vrije software wordt gebruikt voor Wikipedia en haar Wikimedia-zusterprojecten. MediaWiki werd ook wel Software Phase III genoemd.

Mercurial

Mercurial is een vrij multiplatform gedistribueerd versiebeheersysteem. Mercurial is vrijgegeven onder versie 2 van de GNU General Public License (GPL). Mercurial wordt gebruikt via de command-line; het programmabestand zelf heet hg, een verwijzing naar het scheikundige element kwik.

Mustache
Mustache.png

Logic-less templates. http://mustache.github.com/

Netwerken
Fibers.jpg

Netwerken, het verbindend element in IT.

Nftables

iptables verdwijnt langzaam naar de legacy achtergrond. De standaard firewall voor bijv. Debian 10 is tegenwoordig op basis van nftables.

OpenVPN
OpenVPN Logo.png

OpenVPN is open sourcesoftware waarmee een beveiligde dataverbinding in de vorm van een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) kan worden opgezet. OpenVPN versleutelt de communicatie door middel van het Transport Layer Security-protocol (TLS).

P9823 led

De p8923 led is een adressable rgb dome-led met chip die ook compatible is met de adafruit neopixel library.

POV-Ray
2011-abstract-2.png

Omdat je met POV-Ray weer een hele andere kijk krijgt op 3D-en en renderen. Je beschrijft je objecten in een soort scripttaal, dit vereist een andere manier van denken waardoor je weer hele nieuwe dingen kunt verzinnen.

Pannenkoeken

Pannenkoeken zijn een typisch Hollands brouwsel dat bestaat uit een deeg dat tweezijdig droog wordt gebakken in een vlakke (daar toe bestemde) koekenpan.

Programmeren

Programmeren is het schrijven van een computerprogramma, een concrete verzameling instructies die een computer uitvoert. Dit is de taak van een softwareontwikkelaar of programmeur. Programmeren wordt in het algemeen niet direct in machinetaal gedaan, maar in een programmeertaal. De programmacode die wordt geschreven heet broncode en wordt door een compiler omgezet in machinetaal.

Python

Wekelijkse workshops in een toegankelijke en veelgebruikte programmeertaal om mensen te laten zien dat programmeren wel leuk, en helemaal niet zo moeilijk is.

RaspberryPi
RaspberryCloseup.jpg

De Raspberry Pi is een creditcard-formaat computertje met een ARM11-processor (BCM2835). Door de lage prijs (begint bij $25), open structuur en grote community is er een enorme ontwikkeling gaande rondom de Raspberry Pi (RPI).

Robotica

Robotica beslaat alle bewegende machines in de space, het programmeren er van en aanverwante zaken.

SSH
SSH-Logo.jpg

Een praktische handleiding voor het gebruik van SSH. Uitleg over het aanmaken van sleutels, gebruik hiervan voor aanmelden op externe systemen, verspreiding van sleutelgegevens, en configuratie voor gemakkelijker verbinden.

Software

Bij Frack wordt gebruik gemaakt van software om onder andere elektronica te programmeren, grafische en materiële ontwerpen te maken, informatie te verkrijgen en te delen. Bij voorkeur word er gebruik gemaakt van open-source software.

Solderen

Een belangrijk onderdeel in het realiseren van electronicaprojecten is goed solderen. Solderen is het verbinden van twee metalen onderdelen met een legering (vaak lood/tin) dat een lager smeltpunt heeft. De te solderen materialen smelten niet, het soldeer wel. Op de space hebben we hiervoor een aantal temperatuurgeregelde soldeerbouten staan.

Stappenmotor
3nm steppers for cnc2.jpg

Stappenmotoren zijn electromotoren welke per discrete stap bewogen kunnen worden.

Stellaris Launchpad
Stellaris.jpg

De Stellaris Launchpad is een ARM Cortex microcontroller op een printbordje samen met een USB en voedingsaansluiting, vergelijkbaar met de Arduino. Het grote verschillen zit 'm in de 32-bit CPU architectuur, flash geheugen en de ruime hoeveelheid aan timers en interfaces (I2C, SPI, serieel).