P9823 led

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Onderwerp: P9823 led
P9823.jpg
Deskundigen
Afbeelding Anoniem.png Jibbers
Jibbers (Jibbers) Rol: niet-deelnemer Deskundig met: P9823 led Beginnend met: P9823 led Werkt aan: Geen projecten :(
Beginners
Afbeelding Anoniem.png Jibbers
Jibbers (Jibbers) Rol: niet-deelnemer Deskundig met: P9823 led Beginnend met: P9823 led Werkt aan: Geen projecten :(
Onderdeel van rgb ledcube

De p8923 led is een adressable rgb dome-led met chip die ook compatible is met de adafruit neopixel library.


Er zitten 4 pinnen op:

1- 5 volt-in (vdd) 2- ground (gnd) 3- data in (DI) 4- data out (DO)

De leds kunnen zowel aanelkaar worden gelust via de + en - (serial connect) als via de data in/out. Een van de dingen die ik tegen ben gekomen is dat wanneer de leds aanelkaar worden gelust met de + en - dat het voltage toeneemt, elk ledje vraagt om 5 volt extra. Voor grote ontwerpen (zoals een 8x8x8) kan dat nadelig zijn, want dan heb je al gauw honderden volts nodig om alles te kunnen aansturen. Dus serial connect kan wel via de + en de - maar dan heb je wel veel volt nodig. Een lage voltage manier om de leds met elkaar aan te sluiten kan door de data in/out met elkaar te verbinden (in+out+in+out+etc) en + op + solderen en - op -. Op deze manier wordt het benodigde voltage beperkt en is er geen zieke adapter nodig om alle leds van voldoende stroom te voorzien.

Bij het aanelkaar solderen van de leds kan het handig zijn om rekening te houden met dat de ledjes max. 5 seconden tegen de warmte van de soldeerbout kunnen (ca. 260c).

Wat ook handig is om te weten is dat de lange pootjes de - kant zijn en de korte de plus. Toen ik dat zelf ging uitzoeken heb ik een ledje van te veel stroom voorzien op de data-out poot, die functioneert nu niet meer. Het is wel zo dat als het de laatste led in de schakel is, dat geen probleem is, dan wordt de data-out poot niet gebruikt.

per 100 stuks zijn ze voor ca. 19 euro verkrijgbaar op ebay.

Bijgevoegd een pdf met alle informatie over de leds en een datasheet die dat ook geeft.

File:P9823doc.pdf specs of zhe leds