Netwerken

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Icoon informatie.svg Deze pagina is een beginnetje. Voeg informatie toe door deze pagina te bewerken.
Onderwerp: Netwerken
Fibers.jpg
Deskundigen
Afbeelding Anoniem.png Fludizz
Fludizz Rol: deelnemer Deskundig met: GL-Inet, Glasvezel lassen, Iptables, Linux, Netwerken, Nftables, OpenVPN, Python, RaspberryPi, Software Beginnend met: ENC28J60 Werkt aan: Geen projecten :(
,
Gebruiker Fugu.jpg Fugu
Gebruiker Fugu.jpgLammert (Fugu) Rol: deelnemer Deskundig met: Arduino, CNC, CNC-Frezen, ENC28J60, Glasvezel lassen, Linux, Netwerken, Stellaris Launchpad Werkt aan: Geen projecten :(
,
Gebruiker Elmer.jpg Elmer
Gebruiker Elmer.jpgElmer de Looff (Elmer) Rol: niet-deelnemer Deskundig met: Arduino, ENC28J60, Elektronica, GnuCash, HTML, LPD8806, Linux, MediaWiki, Mercurial, Netwerken, OpenVPN, Programmeren, Python, SSH, Software, Solderen Beginnend met: Dm-crypt, Javascript Werkt aan: Geen projecten :(
Deelonderwerpen Glasvezel lassen, Iptables, Nftables, OpenVPN
Netwerken wordt o.a. gebruikt in
Beest64, LPD8806-Lan, Ledwall, Pi Hole, Pixelvloed, Poerbest v2, Spacenet, Spacestats

Netwerken, het verbindend element in IT.

Netwerken

Voor veel mensen is dit een volstrekt onbekend gebied en realiseert men zich niet dat het simpele netwerkkabeltje tussen de computer en het modem ook al een netwerk is. Op deze pagina word een klein stukje basis informatie voor netwerken gegeven.

OSI Model

Om de verschillende niveaus van netwerken te begrijpen is het OSI Model een goede leidraad om te beginnen met verdiepen. Voor dit artikel zijn alleen de lagen 1 tot en met 3 relevant:

  1. Physical - Dit zijn de fysieke objecten binnen het netwerk: Netwerkkaarten, ethernet kabels, switches enzovoort.
  2. Datalink - Deze laag word gebruikt voor de communicatie tussen alle machines die op hetzelfde fysieke netwerk (datalink) aangesloten zijn.
  3. Network - Op deze laag vinden we onder andere IPv4 en IPv6, deze protocollen zorgen voor mogelijkheden voor communicatie met machines die zich niet op dezelfde datalink bevinden.

Ethernet

Ethernet is op dit moment de meest gebruikte netwerkstandaard, ethernet valt onder een familie aan protocollen/standaarden die zijn vastgelegd onder IEEE 802. De volgende zijn de meest bekende netwerk standaarden:

  • IEEE 802.1 - Deze standaard beschrijft Bridging (Layer 2, switches en hubs) en bevat een aantal subsecties. De meest bekende subsectie is waarschijnlijk 802.1Q: VLAN's en VLAN tagging.
  • IEEE 802.3 - De standaard die Ethernet beschrijft.
  • IEEE 802.11 - Alle Wireless LAN standaarden zijn hierin beschreven, deze standaard voorziet in een draadloos netwerk wat zich gedraagt als Ethernet.

Netwerkkabels

Voor Ethernet zijn er grofweg twee types kabel:

  • Koper - Bijvoorbeeld de alom bekende UTP/STP/FTP (Unshielded, Shielded of Foiled Twisted Pairs) kabels.
  • Glasvezel - Bijvoorbeeld MultiMode of SingleMode Fiber.

UTP

Een UTP kabel, of Ethernet kabel, bestaat uit de volgende elementen: een RJ45 connector aan beide uiteindes en vier in elkaar gedraaide (twisted) aderparen: Blauw & Blauw-wit, Oranje & Oranje-wit, Groen & Groen-wit, Bruin & Bruin-wit.

Pin aansluitingen

Standaard UTP volgens TIA/EIA T568B

De aderparen kunnen op meerdere manieren aangesloten worden, de meest gebruikte is een "straight" kabel die aan beide kanten dezelfde pins aanhouden volgens de TIA/EIA 568 standaard. Voor een cross-link is het nodig om aan de eene kant TIA/EIA T568A aan te houden en aan de andere kant TIA/EIA T568B:

Pin 100Mbit 1Gbit TIA/EIA T568B TIA/EIA T568A
1 Tx + Tx0/Rx0 + Oranje-wit Groen-wit
2 Tx - Tx0/Rx0 - Oranje Groen
3 Rx + Tx1/Rx1 + Groen-wit Oranje-wit
4 Tx2/Rx2 + Blauw Blauw
5 Tx2/Rx2 - Blauw-wit Blauw-wit
6 Rx - Tx1/Rx1 - Groen Oranje
7 Tx3/Rx3 + Bruin-wit Bruin-wit
8 Tx3/Rx3 - Bruin Bruin

Hierbij valt het op dat voor een cross-link er maar 2 aderparen omgewisseld worden. Dit komt doordat alle ethernet tot en met 100Mbit slechts twee van de vier aderparen gebruikt. Vanaf Gigabit en hoger worden alle vier de aderparen gebruikt. Voor Gigabit is het in principe ook niet nodig om cross-link kabels te maken omdat Gigabit Auto-MDIX ondersteunt, dit zorgt ervoor dat er gedetecteerd word welke pins er voor Tx en welke er voor Rx gebruikt worden.

Twee over een kabel

Aderparen Oranje en Groen op pin 1,2,3 en 6
Aderparen Blauw en Bruin op pin 1,2,3 en 6

Doordat voor 100Mbit en langzamer er twee aderparen 'over' zijn is het mogelijk om twee netwerkverbindingen over één kabel te leggen. Hoewel dit niet aan te raden is omdat de aderparen elkaar kunnen gaan verstoren in dat geval, werkt het voor korte afstanden wel. Dit kan gerealiseerd worden door de kabel wat verder te strippen zodat er genoeg ruimte is om twee RJ45 stekkers per uiteinde erop te krimpen en deze als volgt aan te sluiten:

Pin Stekker 1 Stekker 2
1 Oranje-wit Blauw-wit
2 Oranje Blauw
3 Groen-wit Bruin-wit
4 leeg leeg
5 leeg leeg
6 Groen Bruin
7 leeg leeg
8 leeg leeg

Zorg ervoor dat aan beide kanten van de kabel dezelfde pin-out gebruikt word.


Elders op deze wiki