3D printers

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Onderwerp: 3D Printers
MakerBot.jpg
Deskundigen
Afbeelding Anoniem.png Mikazuki
Mikazuki Rol: deelnemer Deskundig met: 3D printers Werkt aan: Geen projecten :(
Onderdeel van CNC, Digitale Fabricatie
3D Printers wordt o.a. gebruikt in
Animatronics ogen met Arduino, BigBox 3D printers, Deltaprinter, Gereedmaken Makerbot, Hackerspacebus, Spacewall, the Final Frontier

3D printers kunnen gebruikt worden om snel een prototype of kleine versie van een 3d object te maken

3D Printers zijn cnc gestuurde apparaten die een object kunnen maken een 3D tekening. Veel hobbymatige en semi-professionele printers maken gebruik van thermoplastisch plastic, terwijl professionelere system gebruik maken van SLS of SLP in combinatie met een special resin om een fijnere print te krijgen met meer detail. Er zijn hobbyisten die met een DLP Beamer zelf een dergelijke printer hebben gebouwd, maar de resin blijkt in praktijk erg duur te zijn voor dit soort experimenten.

Thermoplastische printers

Vaak gebruikte plastic soorten zijn het op maiszetmeel of suikerriet gebaseerde PLA en het copolymeer ABS. Dit plastic (Filament) wordt op spoelen van 3mm of 1,75mm aangevelerd en kan in diverse kleuren (zelfs lichtgevend) en lengtes besteld worden. Het plastic wordt in een dun sliertje gesmolten doormiddel van een extruder en hot-end. De hot-end zorgt er voor dat het plastic gesmolten wordt, de extruder duwt het plastic vanaf de spoel door de hot-end.

Populaire hot-ends zijn de J-Head (niet aan te bevelen voor ABS), de E3D en de budaschnozzle. Er zijn meerdere diameter nozzles te krijgen voor de hot-end waardoor je meer detail kunt krijgen of sneller kunt printer met minder detail.

De 3D printer bestaat uit 4 assen; X, Y en Z (Cartesisch coördinatenstelsel) en een E (extruder). De assen worden aangestuurd met op elke as een stappenmotor en voor de aansturing daarvan een RAMPS (RepRap Arduino Mega Polulu Shield). Op de arduino draait special firmware welke de G-Code omzet naar stappenmotor bewegingen.

Door de extruder en hot-end over de assen te laten bewegen kan de printer met het sliertje gesmolten plastic het object "tekenen". Meestal word een laagje met X en Y getekend, daarna gaat de Z een paar stapjes omhoog en tekent de printer met X en Y de volgende laag.

Doormiddel van een 3D tekenprogramma zoals autodesk inventor, autocad, solidworks of het gratis on-line tinkercad is een 3D ontwerp in het STL format te maken. Door dit 3D bestand in allemaal plakjes te snijden met een Slicer zoals slic3r of KISSlicer en hier G-Code voor te genereren kan de printer het ontwerp laagje voor laagje opbouwen.

Projecten die gebruik maken van 3d printers

Animatronics ogen met Arduino
Animatronics base compleet.jpg

Experiment met 3d geprinte ogen en mechanisme

BigBox 3D printers

We hebben, eind 2022, 2 BigBox printers 2de hands gekocht.

Deltaprinter
Deltaprinter-frame.jpg

Een 3d printer hoort in een hackerspace. Dus we gaan er een bouwen

Gereedmaken Makerbot
MakerBot.jpg

Frack heeft van Lable een MakerBot CupCake CNC te leen gekregen. Dit is een complete, functionele, 3D-printer die we in bruikleen hebben. Het apparaat moet echter nog wel gekalibreerd worden en er zijn nog een aantal add-ons aanwezig. We zoeken mensen die hier mee aan de slag willen!

Hackerspacebus
Bus3.jpg

Er is een bus waarin misschien een portable hackerspace gemaakt kan worden. Voornamelijk ook om bij scholen langs te gaan en kinderen enthousiast te maken voor techniek

Spacewall, the Final Frontier

Het 3d-printen van Science Fiction ruimteschepen op verschillende schaalgroottes.