Dagrijverlichting

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Project: Dagrijverlichting
800px-LED DaytimeRunningLights.jpg
Status idee
Betrokkenen
Gebruiker CrazyA.jpg CrazyA
Gebruiker CrazyA.jpgCrazyA Rol: deelnemer Deskundig met: AVR, Arduino, Blender, Elektronica, GL-Inet, LPD8806, POV-Ray, RaspberryPi Werkt aan: Geen projecten :(
ProjectoverzichtProject toevoegen

Zelf een dagrijverlichting knutselen voor in de auto.

Moderne auto's (vanaf 2011) beschikken veelal over dagrijverlichting. Deze (vaak LED-verlichting) is ervoor om brandstof te besparen en toch goed zichtbaar te zijn. Mijn auto is al weer wat ouder en beschikt niet over deze futuristische verschijning, maar echt moeilijk kan het niet zijn.

Wetgeving

Er is wetgeving rondom de dagrijverlichting (of daytime running lights). Enerzijds de plaatsing van de verlichting, anderzijds wanneer deze inschakeld mag zijn (en vooral wanneer niet).

Aanpak

Er zijn gewoon kant-en-klare kits te krijgen, module van 25 euro, lampjes van nog eens 50. Maar naar mijn idee kan dat ook makkelijk met een kleine Atmel AVR en wat ledjes/stukje ledstrip uit de eigen voorraad. Wel is het even de vraag waar bepaalde 'signalen' van de auto het beste vandaan kunnen worden geplukt.

Afbeelding Anoniem.png Fludizz
Fludizz Rol: deelnemer Deskundig met: GL-Inet, Glasvezel lassen, Iptables, Linux, Netwerken, Nftables, OpenVPN, Python, RaspberryPi, Software Beginnend met: ENC28J60 Werkt aan: Geen projecten :(

zijn auto heeft een 'auto' functie die dimlicht aan/uit zet aan de hand van lichtsensoren in de auto. Hierbij kan een simpele dimlicht-aan-dagrij-uit oplossing gehangen worden.

Regelgeving

Dagrijverlichting verplicht vanaf 1 jan 2011

Reglement nr. 48 van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN/ECE) — Uniforme voorschriften voor de goedkeuring van voertuigen wat de installatie van verlichtings- en lichtsignaalinrichtingen betreft:

 1. DAGRIJLICHT (Reglement nr. 87) [13]
  1. Aanwezigheid Verplicht op motorvoertuigen. Verboden op aanhangwagens.
  2. Aantal Twee.
  3. Opstelling Geen bijzondere bepalingen.
  4. Plaats
   1. In de breedte: het punt van het zichtbare vlak in de richting van de referentieas dat het verst is verwijderd van het middenlangsvlak van het voertuig, mag zich niet verder dan 400 mm van het punt van de grootste breedte van het voertuig bevinden. De binnenranden van de zichtbare vlakken in de richting van de referentieas liggen ten minste 600 mm uit elkaar. Deze afstand mag tot 400 mm worden verminderd als de totale breedte van het voertuig minder dan 1300 mm bedraagt.
   2. In de hoogte: boven het wegdek, ten minste 250 mm en ten hoogste 1500 mm.
   3. In de lengte: aan de voorkant van het voertuig. Aan dit voorschrift wordt geacht te zijn voldaan wanneer het direct uitgestraalde of indirect via de achteruitkijkspiegels en/of andere weerkaatsende oppervlakken van het voertuig weerkaatste licht de bestuurder niet hindert.
  5. Geometrische zichtbaarheid Horizontaal: 20° naar binnen en naar buiten. Verticaal: 10° naar boven en naar beneden.
  6. Richting Naar voren.
  7. Elektrische schakeling De dagrijlichten worden automatisch ingeschakeld wanneer de inrichting waarmee de motor wordt aangezet en/of afgezet zich in een zodanige stand bevindt dat de motor in werking kan zijn. De dagrijlichten worden automatisch gedoofd wanneer de mistvoorlichten of de koplichten worden ontstoken, behalve wanneer deze laatste worden gebruikt om met korte tussenpozen onderbroken lichtsignalen te geven [14]. Bovendien branden de in punt 5.11 bedoelde lichten niet wanneer de dagrijlichten ingeschakeld zijn.
  8. Verklikkerlicht Inschakelverklikkerlicht facultatief.
  9. Andere voorschriften Geen.

[Bron]

Klein probleem aan autoverlichting: Het dient voorzien te zijn van een Europees keurmerk, verlichting zonder keurmerk mag NIET naar buiten schijnen (APK afkeur plus leuke boetes als de politie je staande houd).

Animo-check

Wie wil er meedoen? Zet jezelf erbij:

 • CrazyA
 • Fludizz