Wireless Rwanda
Project: Wireless Rwanda | |
---|---|
Status | onderbroken |
Betrokkenen | |
Projectoverzicht – Project toevoegen |
Het inrichten van een een klaslokaaltje met computers zodat de kinderen een voorsprong kunnen krijgen doordat ze in ieder geval basiskennis van de computer kennen.
Contents
Wireless Rwanda
In december 2008 ben ik voor 7 weken in een weesdorp in Rwanda geweest om daar een internetverbinding aan te leggen. Dat is gelukt. Omdat de het project een stuk goedkoper uitgevallen was dan begroot is besloten om een vervolg project te starten: Het inrichten van een een klaslokaaltje met computers zodat de kinderen een voorsprong kunnen krijgen doordat ze in ieder geval basiskennis van de computer kennen.
Het grootste probleem bij dit vervolgproject is niet zo zeer de computers, als wel de stroom die ze nodig hebben. Het dorp heeft maar beperkt stoom, dat opgewekt word door zonneenergie. De afgelopen twee jaar zijn ze in Rwanda bezig geweest om de stroomvoorziening uit te breiden. Dat gaat nu komende maand eindelijk gebeuren.
Omdat mijn partner voor dit project, Ankie, eind oktober naar Rwanda toe gaat, is het project na 2 jaar wachten ineens in een stroomversnelling geraakt. Over een paar weken moeten nu ineens 7 netbooks geleverd worden, inclusief software en granny proof herinstallatie.
Meer informatie over het project is te vinden op de project website.
Netbooks
De keuze voor Netbooks is gebaseerd op het lagere stroomgebruik en de lager kosten. Bij de keuze moet rekening gehouden worden met de volgende punten:
- Accuduur
- Stroomverbruik
- Bij voorkeur leverbaar zonder Windows (prijstechnisch, maar ook principieel)
- Stevigheid. Moet wel even mee kunnen gaan en niet zomaar scheuren in komen
- ??
Software
Omdat ik tijdens mijn verblijf van 7 weken in het dorp 3 keer een virusuitbraak op de drie aanwezige Windows-computers heb meegemaakt, wil ik ze niet opzadelen met Windows. Daarnaast worden op die manier ook verdere licentiekosten bespaard. De kinderen zullen vanaf 0 beginnen met hun computerlessen. Er zal moeten nagedacht worden welke programma's er geinstalleerd moeten worden, zodat ze een goede basiskennis krijgen in computergebruik. Hierbij moet rekening gehouden worden met de beperkte bandbreedte die in het dorp beschikbaar is, dus online applicaties vallen (eerst) af.
Een voor discussie openstaande lijst die ik tot nu toe bedacht heb is:
- Ubuntu 10.04 LTS (Support to 2015 en Gnome lijkt meer op Windows dan Unity)
- Open Office Suite
- Writer
- Calc
- Impress
- The Gimp
- Blender (Op een netbook voor beginners??)
- Educatieve games
- ... (om muisgebruik te oefen: klik, dubbelklik, klik-sleep enz)
- [Typecursus]
- World of Goo (puzzelspel, wel voor wat oudere kinderen_
- Transport tycoon
- ??
- ??
- Firefox
- Chrome (met twee browsers kun je ook verschil in software voor hetzelfde doel uitleggen)
- Thunderbird of Evolution (wel of geen agenda functie, voor alsnog geen (externe) mail)
- VLC
- Pidgin oid (zodat ze kunnen chatten en daarmee computergebruik kunnen oefenen)
- ??
- ??
Duh, bedenk ik me net. Ubuntu heeft een broertje: Edubuntu:
- [Edubuntu]
- ubuntu-edu-preschool - Preschool ( < 5 years old) educational application bundle
- ubuntu-edu-primary - Primary ( ages 6-12) educational application bundle
- ubuntu-edu-secondary - Secondary ( ages 13-18) educational application bundle
- ubuntu-edu-tertiary - Tertiary ( university level ) educational application bundle
Installatie
Omdat er zeker in het begin weinig systeembeheer kennis in het dorp aanwezig is, al een 1-knop, granny proof (her)installatie mogelijkheid geboden moeten worden. Ik heb al wat ervaring opgedaan met remastersys. Daarmee zou je een bootable image op bv een SD-kaart kunnen maken met alle software die je wilt aanbieden die in geval van problemen en herinstallatie moet regelen.
Daarnaast zou het mooi zijn om een soort distributed backup van de home-dirs en/of cursusmateriaal over de laptops te verdelen. Zowiezo moet ik nog overleggen over de gebruikersnamen die gebruikt gaan worden. Misschien ook wel gewoon student 1 t/m 7 en teacher 1 t/m 3 ofzo.
Cursusmateriaal
Tot slot een niet onbelangrijk deel. Er zal ook cursusmateriaal meegeleverd moeten worden. Bij voorkeur in het Engels. Offline filmpjes zouden mooi zijn als ondersteuning. Er is vast een heleboel beschikbaar op het internet, maar het zal verzameld moeten worden en zo nodig geschreven moeten worden.
Wie weet kan e.e.a. in een ELO gegoten worden. Ik kwam o.a. http://moodle.org/ tegen.
Al met al genoeg uitdagingen om je tanden in te zetten. Wil je helpen? Graag! Ik kan de hulp goed gebruiken.
Groet,
Pepo
De uitwerking
Op zaterdag 22 oktober moet ik de netbooks naar Amsterdam brengen van waar ze vervoerd gaan worden naar Rwanda. Dat betekend dus dat het best kort dag is om e.e.a. te realiseren.
Hardware
Netbooks
Verschillende testen van Netbooks. Hieruit moet er een gekozen worden.
Bijdragen waar deze zo goedkoop mogelijk en bij voorkeur zonder Windows software geleverd kunnen worden zijn van harte welkom! Ook persoonlijke ervaring met een bepaald merk/type is welkome informatie.
De Media Markt heeft op dit moment een Packerd BellDot SE-765 Netbook voor € 199,00. Dit lijkt een hele behoorlijke keuze. Nu alleen nog de Windows Licentie inleveren. ;-) Iemand hier ervaring mee? Graag deze informatie toevoegen aan de wiki.
5 okt: 7 Packerd Bell Dot SE-765 netbookjes aangeschaft
Beamer
In een klassituatie is een beamer ook erg handig. Er zijn verschillende low power beamers beschikbaar. Iemand hier ervaring mee?
- Alibaba.com
- ??
- ??