Hacky Houtbranden

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Project: Hacky Houtbranden
Wolf-skull.jpg
Status lopend
Betrokkenen
Gebruiker Mittebam.jpg Mittebam
Gebruiker Mittebam.jpgMittebam Rol: deelnemer Deskundig met: Blender, Design Werkt aan: Geen projecten :(
Kennisgebied(en) Design
ProjectoverzichtProject toevoegen

Houtbranden, ookwel pyrografie, is een oud ambacht waarmee allerlei houten voorwerpen versierd kunnen worden, aan de hand van (eigen) ontwerpen. Normaal gesproken gebeurd dit met specifieke tools (houtbranders, brandmerken), maar uiteraard valt het ook hacky op te lossen.

Hacky Houtbranden

Pyrografie, beter bekend als houtbranden, is een kunstvorm op zich. Met behulp van specifieke tools en gecontroleerde hitte, kunnen allerlei afbeeldingen en decoraties op hout aangebracht worden. Mooi om een eigen projectje met bijvoorbeeld een houten behuizing mee af te werken of te markeren. Om het een keer uit te kunnen proberen, is het echter overdreven meteen een houtbranden aan te moeten schaffen. Mittebam heeft daarom research gedaan naar wat er wellicht voor alternatief gebruikt kan worden, die al in de space aanwezig zou zijn. Wat wil nu, houtbranders en soldeerbouten verschillen niet zo gek veel van elkaar. Beide geven gecontroleerde en geconcentreerde hitte natuurlijk. Vaak heeft een houtbrander wel verschillende opzetstukken waarmee de warmte verdeeld kan worden. Maar in principe leent een soldeerbout zich prima voor lijnen en arceerwerk.

Meer over pyrografie op wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Pyrography


Benodigdheden

  • Een vlak stuk hout, onbewerkt heeft de voorkeur
  • Schuurpapier
  • Potlood (bij voorkeur een zachte, zoals B2)
  • Gum
  • Een soldeerbout (vooral een oud lel wat niet zo best meer is voor zijn oorspronkelijke functie is zeer geschikt)
  • Vochtige spons (waar je je soldeerboutpunt aan schoon vegen kunt, jeweetwel)
  • Een ontwerp
  • Tijd/geduld
  • Eventuele hulpmiddelen voor je ontwerp (linialen, mallen, etc)

Hoe doe je dat?

Als eerste is een stuk hout essentieel voor het houtbranden. Sla je dat over, dan heb je het over hele andere technieken ;) Je stuk hout is bij voorkeur onbewerkt en vlak aan de kant waar je wilt gaan branden, dus je hebt een redelijk recht oppervlak. Het is ook handig als je hout verder al gedroogd is. Om je hout voor te bereiden, als het nog wat ruw is, kun je het even goed glad schuren met een stuk schuurpapier. Wanneer je oppervlak glad is kun je door naar de volgende stap: Het ontwerp. Wat je in je hout wil gaan branden, is alleen gelimiteerd door je eigen wensen/fantasie/abilities. Bedenk wat je wilt maken, zoek wat voorbeelden, zoek/maak een mal etcetera. Je zet je ontwerp eerst met potlood op het hout, waarbij het belangrijk is dat je zachtjes je potlood hanteert. Je moet niet met je potlood het ontwerp al in het hout drukken, je wilt het nu nog kunnen aanpassen. Zorg dat je soldeerbout lekker warm is (niet aanraken though, ruikt misschien naar kip maar doet zeer). De kunst is om ook hier geen druk op het hout te zeten, maar voorzichtig met de punt van de soldeerbout de potloodlijnen over te trekken. Hierbij bepaald de snelheid en druk (naast de temperatuur) de intensiteit van je lijnen. Langzaam met meer druk is een donkerdere, dikkere lijn, minder druk en sneller is een lichtere lijn. Vergeet niet de punt regelmatig schoon te vegen aan je sponsje! Na het branden en afkoelen van je hout, kun je met de gum je potloodlijnen verwijderen. Vervolgens kun je nog van alles doen met je werkje, maar dit was in ieder geval de basis.


Voorbeelden

Wolvenschedel door Mittebam


Mogelijke vervolgen

  • Workshop - Indien interesse hiervoor is, zou er een keer een avondje gewijd kunnen worden aan het hoe of wat van Hacky Houtbranden. Een praktische workshop waarbij mensen dan zelf aan de bak gaan en dus aan het eind van de avond hun eigen werkje hebben.
  • Branden met brandmerken - Een stukje research is nodig. Hoe kunnen we eigen brandmerken bouwen (en gebruiken) op de space? Wat voor materialen, waarmee moeten we rekening houden, hoe voorkomen we dat de boel affikt en is dit uberhaupt een goed idee?
  • Sjabloon maken - Zelf een sjabloon maken van een (eigen) ontwerp, mogelijk iets wat we met de CNC kunnen uitsnijden, dan kunnen we het sjabloon gebruiken om een ontwerp meerdere keren te kunnen aanbrengen (sjabloon met potlood overtrekken op je hout, of mogelijk zelfs direct overtrekken met de brander, afhankelijk van het sjabloonmateriaal).