PM motor experimenten

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Project: Sinuous Motor
PM Motor V2.PNG
Status lopend
Betrokkenen
Afbeelding Anoniem.png SinkroniusMaximus
SinkroniusMaximus Rol: Werkt aan: Geen projecten :(
Kennisgebied(en) CNC, Solderen, Programmeren
Afgeleide projecten Spoelenwinder
ProjectoverzichtProject toevoegen

Het project omvat het ontwikkelen en maken van een borstelloze permanent magneet motor. De elektromotor heeft luchtkern spoelen en wordt aangestuurd middels transistors in combinatie met hall sensoren. De motor wordt gevoed met een spanning van +- 9 tot 12 volt. De pulse timing van de spoelen wordt geregeld door een arduino. Deze arduino wordt galvanisch gescheiden en beschermt van het motor circuit door optocouplers. De motor heeft 12 neodium magneten en 10 koper spoelen. De overige materialen die worden toegepast zijn o.a. RVS, trespa, PVC, nylon. meer informatie zoals 3d tekeningen, arduino code ,fotos/videos van de build en blog updates volgen.

Video's

Foto's

Achtergrond

Na het volgen van de series van energy from the vacuum: http://www.energyfromthevacuum.com/ Ben ik zelf simpele elektromotortjes gaan maken. In de DVD serie word uitgelegd hoe je een deel van de energie van een elektromotor zou kunnen herstellen en hergebruiken. Dit wekte bij mij de interesse en sinds dien heb ik zelf verschillende designs gemaakt. Deze foto's tonen een impressie van de verschillende designs.

Deze motor draait sneller door een lampje erop aan te sluiten.
Doordat de spoelen spanningspieken genereren kunnen deze leds op het longboard in series worden aangesloten en gevoed worden door de teruggewonnen energie. Het motortje in deze configuratie was verder vrij nutteloos.
Minigenie V1 en V2 motors
Minigenie V3 en V4 motors
De Minigenie motor spoelen oscilleren en genereren spanningspieken
De minigenie serie van motortjes, steeds met variaties en en verbetering op het ontwerp. In dit ontwerp is de magnetische koppeling tussen rotor en stator zowel axiaal als radiaal. De spoelen klemmen als poorten om de magneten van de rotor heen. De magneten op de rotor zijn in een “notch” configuratie, waarbij de magneten elkaar onderling afstoten en het veld daardoor naar buiten drukken.
Frame twilight motor
De twilight motor combineert aantrekken en afstoten in hetzelfde pulse patroon. Hierdoor wordt er minder spanning door de motor zelf ontwikkeld dus werkt deze ook minder tegen. Het resultaat is dat de motor iets sneller kan en iets minder koppel heeft, dan bijvoorbeeld een motor met spoelen die slechts afstoten. Het lampje is de teruggewonnen energie.
De elektrische tol in drie variaties. Een motor luchtkern spoelen met axiale koppeling.
De trembler is de ventilator versie van de axiaal flux motor. Dit model slaat teruggewonnen energie op en hergebruikt de energie in een extra set spoelen.