KnipperLedPrint

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Project: KnipperLedPrint
Frack KnipperLedPrint Render01.png
Status voltooid
Betrokkenen
Gebruiker JTAG.jpg JTAG
Gebruiker JTAG.jpgDanny Bokma (JTAG) Rol: niet-deelnemer Deskundig met: AVR, CNC, CNC-Frezen, ENC28J60, Elektronica, Solderen, Stappenmotor Werkt aan: Geen projecten :(
,
Afbeelding Anoniem.png Hylke
Hylke Rol: Beginnend met: Robotica Werkt aan: Geen projecten :(
Kennisgebied(en) Solderen, Elektronica
Projectcode Frack-KnipperLedPrint
Afgeleid van: PR Frack
ProjectoverzichtProject toevoegen

De Knipperledprint

Aan de zijkant een vooraanzicht van de schakeling, duidelijk zichtbaar zijn de potentiometers en de elco's.


De KnipperLedPrint is een simpel soldeer/elektronica-projectje. Het assembleren en solderen van de verschillende onderdelen kan in ongeveer 15 minuten uitgelegd en uitgevoerd worden. Aan de hand van de dan gerealiseerde print kunnen de verschillende onderdelen en elektronicaconcepten uitgelegd worden.

Instructies

Plaats de componenten een voor een en soldeer ze daarna vast. Het is makkelijker om bij de lage componenten te beginnen zodat ze ondersteund worden als de printplaat op de kop ligt. Na het solderen kunnen de pootjes worden afgeknipt.

Bij twee soorten componenten moet extra aandacht worden gegeven aan de polariteit. Dit betekend dat de onderdelen een plus en een min hebben. Zouden ze verkeerd geplaatst worden dan werkt de schakeling niet meer en in het ergste geval gaan de componenten stuk.

De LED's hebben twee manieren waarop de polariteit wordt aangegeven. Een pootje is een beetje langer dan de andere. Het lange pootje is de plus en het korte de min. Verder is aan de kant van de min een vlakke kant gemaakt op de LED. De vlakke kant is ook aangegeven op de printplaat.

De condensatoren hebben net als de LED's twee manieren waarop de polariteit wordt aangeven. Ook hier hebben de pootjes verschillende lengtes waarbij de lange de plus is en de korte de min. Daarnaast is de min aangegeven met minnetjes op de zijkant van de condensator. De plus is aangegeven op de printplaat met een plusje.

Onderdelen

De achterzijde van de gesoldeerde print. De glimmende soldeerverbindingen geven aan dat het soldeer goed gevloeid heeft en waarschijnlijk een goede verbinding maakt.
R3, R6 Weerstand 1K
R4, R5 Weerstand 10K
R1, R2 Potentiometer 250K
Q1, Q2 Bipolaire transistor (NPN)
D1, D2 LED
C1, C2 ELCO 10uF
9V batterij

Uitleg van de werking

Je zet spanning op het bordje. De stroom gaat door de weerstand, om te zorgen dat er niet te veel stroom op het ledje komt en hij stuk gaat. De stroom gaat daarna door de potmeter, deze zorgt er (samen met de transistor) voor dat de ledjes om en om knipperen. Daarna komt de stroom bij het ledje aan, zodat het lampje gaat branden.

Meer afbeeldingen