ArduCopter

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Project: ArduCopter
3DR-quad-motors-top.jpg
Status onderbroken
Betrokkenen
Afbeelding Anoniem.png Riddergraniet
Riddergraniet Rol: niet-deelnemer Werkt aan: Geen projecten :(
Kennisgebied(en) RC
, Arduino, quadcopters
, Elektronica
ProjectoverzichtProject toevoegen

Zelf een autonome quadcopter bouwen gebaseerd op Arduino aan de hand van een kit van 3DRobotics. Het ArduCopter project behelst een zelfbouw autonome quadcopter gebaseerd op Arduino en is bedacht door Riddergraniet. De quadcopter is besteld en geleverd en wordt momenteel in elkaar gezet.

Specs

Het betreft een 3DRobotics ArduCopter Quad (rev C) met ArduCopter APM 2.5 module, MediaTek MT3329 GPS V2.0 bordje en 3DR Radio Telemetry Kit.

  • Flight time: tussen 6 en 15 minuten (afhankelijk van batterij en lading)
  • Max lift: 1kg (excl. zichzelf)

Concrete toepassingen

  • Video footage van bovenaf maken van evenementen, trouwerijen, wedstrijden, lan-party's, etc.
  • Fotomateriaal verzamelen voor "Satelliet" weergave OpenStreetMap
  • Autonoom onderzoeksvoertuig voor beveiliging
  • Bezorgen van kratjes mate / bier over de hele stad ;)

Meedoen

Je input en hulp wordt zeer gewaardeerd! Neem even contact op met

Afbeelding Anoniem.png Riddergraniet
Riddergraniet Rol: niet-deelnemer Werkt aan: Geen projecten :(

om te weten waar nu het meeste hulp bij nodig is.

Bouw instructies

Download de constructiehandleiding hier

Accu's

3 dingen zijn belangrijk bij het uitzoeken van een goede accu. Capaciteit, gewicht en discharge rate.

Capaciteit

Uitgedrukt in mAh verteld dit je hoeveel vermogen het voor 1 uur kan leveren alvorens helemaal leeg te zijn. Dus een accu met een rating van 1000mAh is met een constante belasting van 1000mA in 1 uur leeg. Met 500mA belasting is hij in 2 uur leeg. Bij RC helicopters en ander vliegend speelgoed praten we al gauw over 15.000 - 20.000mA vermogen dat er gevraagd wordt. Met de volgende formule kan je berekenen hoe lang je accu meegaat bij een bepaalde belasting:

[code]ontlading in minuten = (vermogen / gemiddelde belasting) * 60 minuten[/code]

Onze 1000mAh accu zou dus met een gemiddelde belasting van 15.000mA (15A) in 4 minuten leeg zijn.

Discharge rate

Alle LiPo batterijen komen met een C-rating, oftewel een maximum sustained load. Een 1000mAh 10C LiPo batterij kan maximaal 10 x de Capaciteit van de batterij aan mA afgeven. Dus in dat geval 10 x 1000mA = 10.000mA. Dat is het maximum dat die batterij aan kan en zou niet overschreden moeten worden of je beschadigd je batterij en kun je snel een nieuwe kopen. Als ik het goed begrijp kan de ArduCopter maximaal 20A vragen en heb je dus aan 1000mAh 20C genoeg, maar beter ga je wat veiliger zitten op 25C of zelfs 30C met zo'n capaciteit.

Gewicht

Nu denk je: makkelijk, ik neem de accu met de hoogste capaciteit en de hoogste C-rating. Zit je altijd goed. Niet helemaal. Hoe meer capaciteit je in een LiPo pakket stopt, hoe zwaarder het wordt. Hoe hoger de C-rating des te duurder is de batterij, bovendien. Al dat gewicht moet je copter ook omhoog houden en dat kost dan weer energie. Er is dus ergens een sweet spot tussen gewicht en vermogen. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd en er is niet 1 goed antwoord op te geven.

Voor de ArduCopter zijn Roxxy-Power-Light 3S 2200mAh 20C LiPo batterijen besteld. De verwachting is hier ongeveer 6 - 8 minuten flight time mee te krijgen. Dit is niet heel veel, maar als het experiment geslaagd blijkt, kunnen er altijd hogere capaciteit en kwaliteit batterijen aangeschaft worden.

Leesvoer

RC Controller

De iPhly iPod / iPhone cradle is binnen, maar nog zonder RC controller module en helaas alleen geschikt voor 3.5" iPhone / iPod modellen, de oudere generatie dus... Met een beetje modden moeten de hogere modellen ook wel passen. Het grootste struikelblok is nu nog de transmitter en ontvanger. Die dingen zijn duur, ook los, en is een kostenpost waar ik niet op gerekend had (ik ging iets teveel van de iPhly uit). Gelukkig heeft

Afbeelding Anoniem.png Martijn
Martijn (Martijn) Rol: deelnemer Deskundig met: Digitale Fabricatie, Elektronica, Hydroponics, Robotica, Software, Solderen, Stappenmotor Werkt aan: Geen projecten :(

een 8 kanaals controller om eerst even mee te spelen.

Telemetry Kit

Met een draadloze telemetrie kit kunnen we de nuttigheid van de ArduCopter flink vergroten. We kunnen bijvoorbeeld tot op 1,5km afstand nog nieuwe instructies sturen naar de copter via de APM Mission Planner en bovendien kunnen we constant in hetzelfde programma de status van het apparaat in de gaten houden, zoals temperatuur, accu capaciteit, positie, snelheid...

Lees hier de volledige specs van de 3DRobotics Radio telemetry kit die op de ArduCopter gemonteerd zal worden