Category:Elektronica

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search

Gerelateerde projecten

Een overzicht van alle projecten die met Elektronica te maken hebben.

!UIT 2012
!UIT 2012 Project.jpg

Frack gaat op de !UIT-markt van 2012 (op 9 september 2012) de Poerbêst Button maken. Dit wordt een knop die bij elke stand op de markt geplaatst wordt. Bezoekers wordt gevraagd wanneer ze een stand leuk vinden (of om andere redenen?) op de knop te drukken. Centraal op de markt worden deze drukacties geregistreerd en gepresenteerd op het grote scherm.

Afkortzaag
FrackSaw1.jpeg

Om de beschikbare stukken Item en aluminium netjes en recht te kunnen afzagen hebben we een zaagmachine nodig.

Analog Moodlight
Analog Moodlight.jpg

Een analoog regelbaar moodlight op basis van een overgebleven 3 Watt led en een drietal potentiometers. Het gestelde designdoel is om een analoog regelbare constant-current led-driver te maken. Dat wil zeggen, ledaansturing zonder gebruik te maken van een Arduino of andere microcontrollers.

Animatronics ogen met Arduino
Animatronics base compleet.jpg

Experiment met 3d geprinte ogen en mechanisme

AnnoyingPillbox

Hoe technologie ervoor zorgt dat ik mn medicatie niet vergeet.

ArduCopter
3DR-quad-motors-top.jpg

Zelf een autonome quadcopter bouwen gebaseerd op Arduino aan de hand van een kit van 3DRobotics. Het ArduCopter project behelst een zelfbouw autonome quadcopter gebaseerd op Arduino en is bedacht door Riddergraniet. De quadcopter is besteld en geleverd en wordt momenteel in elkaar gezet.

Arduino Spectrum Analyzer
ArduinoSA screenshot.png

Bij Nurdspace zijn BuZz en SmokeyD bezig met het bouwen van een op Arduino gebaseerde spectrum analyzer die de volledige WiFi band pakt (2.4GHz tot 2.5GHz). Ze verwachten hier binnenkort worden hiervan zelfbouwkitjes voor te maken.

Beamerluik
Beamerluik Project.jpg

Een beamer aan de muur is leuk -als hij aan staat- maar als hij uit is mag hij de muur in verdwijnen. Helemaal leuk als dat automatisch gaat :-)

Binaire klok
20180303 143634.jpg

Een klok die met behulp van leds de tijd in binair weergeeft op basis van een Raspberry pi zero

CNC Freesmachine 2
Cnc2 y-as.jpg

Na de grotendeels succesvolle herbouw van de eerste CNC machine is het plan gevat zelf een CNC machine te bouwen volgens het zelfde electronische schema, maar met een eigen ontwikkeld aluminium machine.

Capibara
Capibara-mechanical-almost-complete.jpg

Een grotere cnc is nodig om grotere dingen te kunnen frezen. Hoewel de huidige machine aardig zuiver is en goede snelheden haalt is een grotere machine handiger voor allerlei andere werkstukken.

Cirkelklok
Cirkelklok op tafel.jpg

Een ronde wandklok van hout en plexiglas met daarin een drietal concentrische cirkels om de tijd aan te geven. Kleuring en vulling van de cirkels geven hierbij de tijd aan. Aangestuurd door een Arduino en een DS1307 Realtime clock.

DIY Theremin
Etherwave Theremin Kit.jpg

Een Theremin is een elektronisch muziekinstrument, welke middels twee antennes reageert op de beweging en afstand van de handen van de speler. Het is een apart, eerie geluid, wat veel in (oude) science fiction films gebruikt wordt. In de aanschaf zijn ze vrij prijzig, maar waarom kopen als je zelf kunt bouwen? Genoeg mogelijkheden, van simpele versies en hacky oplossingen tot complete kits. Om niet direct te ver door te slaan, gaan we eerst proberen of we een Arduino Theremin kunnen bouwen met alleen pitch control, gebaseerd op deze pagina

DMX Homelight

Op OHM2013 heb ik een 6-tal Led RGB-Spots gekocht inclusief de daar gebruikte controller. Deze controller is DMX gestuurd. Het idee is om deze spots te gaan gebruiken als verlichtingsbron in de woonkamer welke in ieder geval door een web-interface aangestuurd kunnen worden. Daarnaast is het doel om extra functionaliteiten toe te voegen zoals Ambilight en een audio-gestuurde disco-mode.

Omdat de verlichting en controller als losse onderdelen kwamen wordt alles in een nette 19" behuizing gebouwd. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de bruikbaarheid als losse DMX controller buiten de woonkamer-setting. Hiervoor worden onder andere ook standaard XLR 3P DMX connectoren aangebracht.

Electronic Boolean algebra Puzzle
Boolean algebra.png

Een puzzel game waar mee je boolean algebra kan leren. Los boolean gerelateerde puzzels op. Deze game is volledig hardware matig en verijst geen programmeer of electronica vaardigheden.

Escape Room
Escape.jpg

Voor blokhuispoort is gevraagd een tweetal escape rooms te bedenken en uit te voeren zodra de ruimte beschikbaar komt.

Fix de Mixer
LW-6810 mixer open.JPG

De LW-6810 mixer van de Aldi is defect. Falende elektronica lijkt de oorzaak, motor lijkt in orde.

Frackademy
Frackademy.jpg

Cursussen en lessen elektrotechniek

Frequentie visualisator
Frequentie visualisator Project.jpg

Door mens en natuur gegenereerde frequenties vastgelegd op locatie, zowel beeld als geluid. Om de frequentie zichtbaar te maken maak ik gebruik van een oude CRT tv. De foto's vastgelegd op locatie worden hierop geprojecteerd. Door een nieuwe spoel te introduceren in de tv wordt het beeld verstoord door elektromagnetisme op de frequentie van het opgenomen geluid (soort fancy oscilloscoop)

De opnamen zijn verwerkt in een modulaire synthesizer, dit zodat er een muzikaal geheel instaat.


Wordt uiteindelijk tentoongesteld in een expositie (De mens voorbij) Zondag 20 januari, Willemskade 22, Leeuwarden)

HypnoDisc
HypnoDisc voorkant.jpg

Een eerst project om animaties en ledaansturing met een Arduino te oefenen. De HypnoDisc is een 11cm diameter houten schijf met daarop twee dozijn witte leds, aangestuurd door een DK-Duino (Arduino Duemillanova) en een drietal HC595 schuifregisters.

KnipperLedPrint
Frack KnipperLedPrint Render01.png

De Knipperledprint

LEDkaarten
5 kersttak lampje.JPG

Kaarten maken met LED lichtjes er in verwerkt

Labvoeding
Lm317.jpg

Het is handig om een regelbare labvoeding te hebben voor de diverse projecten. Kopen kan altijd nog, daarom gaan we eerst maar eens proberen om er een te maken.

Ldr2ethernet

Om de pulsen van mijn kwh meter te kunnen tellen heb ik een LDR aan een arduino met een ENC28J60 ethernet module geknoopt.

Led cube
Cube2.jpg

Leren, spelen, bouwen en je vingers branden. Met enkele duizenden ledjes en nog meer soldeerpunten is het mogelijk om je eigen hologram te maken.

Led kubus kit
LedCubeKit ProjectPicture.png

Knipperende leds, sierlijke figuren en het mooiste: allemaal door je zelf gemaakt. Deze kit is voor iedereen die zelf een led kubus wil maken.

Ledwall
Tetrisbuilding.png

Het idee is om een led wall te bouwen welke we in gebouwen achter de ramen kunnen hangen zodat we elk raam als een rgb pixel kunnen aansturen.

Midi-controller
Midi-Controller Project.png

Het maken van een (modulaire) midicontroller met relatieve rotary encoders en veel leds!

PCB CNC
PCB CNC (1).jpg

Om prototypes te maken is het handig om snel een enkele printplaat te kunnen fabriceren. Hiervoor wordt de PCB CNC gemaakt. Deze moet de sporen frezen in een kale printplaat om zo de connecties tussen componenten te isoleren van de rest.

Poerbest v2
Poerbestprototype.jpg

Een paal met een knopje bovenop, een fysieke Like-button. Dat is wat de Poerbest Button is

Puntlas apparaat bouwen
Puntlasapparaat.jpg

We liepen tegen het probleem aan dat we geen Puntlasmachine hadden, en dit zijn we gaan oplossen.

Standverwarming
Standverwarming.jpg

Het bouwen van een stukje regelelectronica voor een Eberspacher X2 standverwarming.

Stofbot
Stofbot1.jpg

Een kapotte stofzuiger ombouwen tot een robot die autonoom rondrijdt.