LEDkaarten
Project: LEDkaarten | |
---|---|
Status | voltooid |
Betrokkenen | |
Kennisgebied(en) | Elektronica
|
Projectoverzicht – Project toevoegen |
Kaarten maken met LED lichtjes er in verwerkt
Benodigdheden
- Karton voor de kaarten (mijn kaarten waren A5 formaat, dubbel gevouwen)
- Per kaart twee LEDS. (ik heb deze LEDS in rood en blauw gekocht - maar via Farnell is het helaas alleen mogelijk te bestellen als je een bedrijf hebt)
- Lijm
- Per LED 1 batterij (bijvoorbeeld 2032)
- Plakband
- Soldeergerei (tin, soldeerstation)
- Elektriciteit-geleidend draad (wat voor dikte, etc, maakt niet zoveel uit)
- Hout + figuurzaag/cnc & schuurpapier
- Vilt
- Splitpennen
- (seconden) Lijm
Werkwijze
De sneeuwpoppen en rondjes (besjes van de kersttakjes) zijn in dit geval uitgezaagd door de CNC machine, waarna zij gladgeschuurd zijn. Natuurlijk kan het ook uitgezaagd worden met een figuurzaag, of kan er iets anders dan hout gebruikt worden om figuurtjes mee te maken.
Aan de LEDS zijn draadjes (2 per LED) gesoldeerd zodat de LEDS gemakkelijker aan een batterij gekoppeld kunnen worden.
De figuurtjes zijn op de kaarten gelegd om te kijken waar het het mooiste zou zijn om de LEDS te plaatsen. Vervolgens is er per LED een klein sneetje gemaakt in het karton, om hier de draadjes van de LED doorheen te steken. (Afbeeldingen 1 & 2)
Aan de achterkant van de kaart zijn de twee draadjes van de LED vastgeplakt met tape (zorg er wel voor dat de draadjes elkaar niet aanraken), zodat deze niet zouden verschuiven tijdens de het plaatsen van de 2e LED.
Hierna is het voorgaande herhaald om de 2e LED door de kaart te steken.
Aan de achterkant van de kaart worden 2 batterijen geplaatst (zie ook afbeelding 3). De draadjes van de LEDs worden zo gepositioneerd dat, wanneer de kaart dichtgeklapt wordt, de draadjes de batterij aanraken en het LEDje oplicht. Zorg er voor dat één van de draadjes onder de batterij blijft zitten, en eentje er boven valt. Vervolgens worden de draadjes goed vastgeplakt zodat ze niet kunnen verschuiven. Let wel op dat het bovenste draadje - dat de batterij zou kunnen aanraken en daarmee het lichtje 'aan' zou doen - niet vastgeplakt wordt, anders blijft het LEDje brandden terwijl de kaart verstuurd wordt, en is de batterij straks leeg wanneer de kaart aankomt.
Om te voorkomen dat de LEDs inderdaad aan gaan voordat de kaart aangekomen is, worden er per kaart twee kleine papiertjes gemaakt. Deze papiertjes worden tussen het bovenste draadje en de batterij geplaatst, zodat de LED niet aangaat wanneer de kaart dichtgeslagen wordt. De papiertjes kunnen vastgemaakt worden met een paperclip of splitpen (let wel op dat ze niet alsnog de batterij aanraken).
Laat de binnenkant goed drogen.
Test een paar keer (terwijl de kaart dichtgedrukt wordt) of de LEDS inderdaad aangaan wanneer het papiertje weg getrokken wordt en, zo ja, dan is de binnenkant van de kaart klaar om de kaart dicht te maken.
De kaart moet natuurlijk nog wel mooi gemaakt wordt. De figuurtjes (sneeuwpoppen, of besjes bij de kersttakjes) kunnen op de voorkant van de kaart vastgemaakt worden. De makkelijkste manier is om een klein stukje (duc-)tape met de plakkerige kant naar buiten op te rollen, en dit op 3 plaatsen bij de sneeuwpoppetjes, of 2 plaatsen bij de besjes, te plaatsen. De figuurtjes komen zo een stukje van de kaart af te staan, waardoor de LEDS er mooi omheen kunnen oplichten. In dit geval was alleen tape niet voldoende, dus is vervolgens de tape extra vastgeplakt met secondenlijm.
Van vilt zijn extra figuren gemaakt, zoals een hoedje voor de sneeuwpoppetjes en de blaadjes bij de kersttakjes. Deze zijn vervolgens ook op de voorkant van de kaart geplakt. Als extra decoratie bij de sneeuwpoppetjes is er witte pluizige stof op de kaart geplakt - als sneeuw. Ook deze onderdelen moeten weer goed drogen.
Als de kaarten goed gedroogd zijn kan de (kerst)boodschap op de achterkant van de kaarten geschreven worden, opengeklapt schrijven de kaarten makkelijker dan wanneer ze dicht zijn.
Hierna zijn de kaarten, in dit geval, dicht gemaakt met splitpennen. Op deze manier kunnen de LEDs en batterijen gemakkelijk milieuvriendelijk weg gegooid worden, of hergebruikt worden.
Als laatst wordt, terwijl de kaart dichtgeslagen is, bij elke hoek van de kaart een klein sneetje gemaakt zodat de splitpen er door kan, en aan de achterkant van de kaart wordt de pen open geslagen.