Cyclone 2

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Project: Cyclone 2
Cyclone2-vs-cyclone1.jpg
Status voltooid
Betrokkenen
Afbeelding Anoniem.png Failbaitr
Failbaitr Rol: deelnemer Deskundig met: Arduino, CNC, CNC-Frezen, Canvas, Digitale Fabricatie, ENC28J60, Glasvezel lassen, HTML, Hydroponics, Javascript, LPD8806, Linux, Mercurial, Programmeren, Python, Robotica, Software, Stappenmotor Beginnend met: Elektronica Werkt aan: Geen projecten :(
,
Afbeelding Anoniem.png Ethikka
Ethikka Rol: niet-deelnemer Deskundig met: Programmeren Werkt aan: Geen projecten :(
,
Gebruiker Fugu.jpg Fugu
Gebruiker Fugu.jpgLammert (Fugu) Rol: deelnemer Deskundig met: Arduino, CNC, CNC-Frezen, ENC28J60, Glasvezel lassen, Linux, Netwerken, Stellaris Launchpad Werkt aan: Geen projecten :(
,
Afbeelding Anoniem.png Martijn
Martijn (Martijn) Rol: deelnemer Deskundig met: Digitale Fabricatie, Elektronica, Hydroponics, Robotica, Software, Solderen, Stappenmotor Werkt aan: Geen projecten :(
Kennisgebied(en) stofzuigers
Afgeleid van: Cyclone
ProjectoverzichtProject toevoegen

De oude cyclone zoog, de nieuwe nog meer!

De oude cyclone kon niet goed genoeg druk houden doordat deze op veschillende plaatsen lucht lekte. Door deze lekken te dichten werd de druk echter te laag voor de oorspronkelijk gebruikte vuilnisbak waardoor deze als een blikje in elkaar zakje.

De nieuwe cyclone bestaat uit een groot pijpdeel van glasvezel (zoals ze gebruikt worden voor waterverbindingen buiten) en een nieuwe motor (een 230v wasmachine motor) met daarwerkelijk stevige schoepen in een daarvoor bedoeld huis.

Voortgang

Nadat bleek dat de aangekochte motor (750w) eigenlijk een 380v motor was is gezocht naar een nuttigere motor, deze bleek in de vorm van een wasmachine motor gevonden te zijn door

Afbeelding Anoniem.png Ethikka
Ethikka Rol: niet-deelnemer Deskundig met: Programmeren Werkt aan: Geen projecten :(

. Deze motor draait een stuk sneller dan wat er op 230v uit de orignele motor kwam, en maakt een stevige luchtstroom mogelijk uit de schoepen.

Om de schoepen aan de wasmachinemotor te monteren moest de as van deze motor een kleinere diameter krijgen. Uiteraard hebben we hier ondanks het ontbreken van een draaibank een zinnige doch spannende oplossing gevonden. Het blijkt mogelijk om met een slijptol de as van een draaiende motor vrij zuiver bij te werken.

De bovenkant van de pijp is een houten plaat met daarop de motor, in en uitlaat, en de schoepen. De motor met schoepenrad trekt lucht direct uit de ton, en stuurt deze via een kort buisje de buitenlucht in. Door de hierdoor gecreerde onderdruk begint er aan de inlaat kant een goed stevige luchtstroom te lopen, hier zit de stofzuigerslag op aangesloten.

De Onderkant is een passend gemaakte plaat MDV welke de onderkant van de buis afsluit en in combinatie met een randje tape de boel netjes luchtdicht houdt.

De eerste resultaten zien er goed uit, de stofzuiger werkt, zuigt stof op, en er lijkt geen stof uit de uitlaat te komen wat ideen voor een stoffilter op deze plaats voor alsnog overbodig maakt.