Wiki v2

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Project: Frack Wiki v2
Wiki v2 Project.png
Status lopend
Betrokkenen
Gebruiker Elmer.jpg Elmer
Gebruiker Elmer.jpgElmer de Looff (Elmer) Rol: niet-deelnemer Deskundig met: Arduino, ENC28J60, Elektronica, GnuCash, HTML, LPD8806, Linux, MediaWiki, Mercurial, Netwerken, OpenVPN, Programmeren, Python, SSH, Software, Solderen Beginnend met: Dm-crypt, Javascript Werkt aan: Geen projecten :(
,
Gebruiker Lijnenspel.jpg Lijnenspel
Gebruiker Lijnenspel.jpgJelle (Lijnenspel) Rol: niet-deelnemer Deskundig met: Arduino, Programmeren, Sammy Werkt aan: Geen projecten :(
Kennisgebied(en) MediaWiki
, CSS
, Javascript
Afgeleid van: Wiki awesomeness, Huisstijl
ProjectoverzichtProject toevoegen

Een nieuw gezicht voor de Frack wiki, om het uitnodigender, speelser en minder overweldigend "Wikipedia" te maken. Een nieuw thema op basis van Cavendish, zoals ontwikkelt voor de Mozilla Labs wiki en bijvoorbeeld ook gebruikt op https://revspace.nl/

Meedoen

Het Cavendish thema is geinstalleerd, doch nog geheel niet aangepast. Iedereen die wil meehelpen met nadenken over richtingen, stijl en opmaak, of gewoon altijd het allerlaatste en allernieuwste willen gebruiken, kunnen dit instellen in hun gebruikersvoorkeuren onder Appearance.

User Experience

Het doel is om de gebruikerservaring een grote stap te versimpelen. Bijvoorbeeld door links naar allerlei handige pagina's die je toch nooit gebruikt intieel te verbergen. Zo zijn ze wel altijd bereikbaar mocht je ze nodighebben, maar zitten ze niet in de weg en maken ze de interface niet rommelig.

Uitgelicht project

Om de space invaders niet te laten verdwalen in de jungle van coole projecten is het handig om een selectie te maken van een paar interessante projecten. Zo hoeft een space invader minder na te denken en krijgt direct een betere indruk van de projecten die wij gezamelijk doen.

Spacestatus

Om nog duidelijker te laten zien dat de space geopend is en direct een call to action mee te geven om naar de space te komen krijgt de space status een prominente plek in de header.

Profiel/user links

Oude en nieuwe menu vergeleken.

Om het thema rustig te houden is er voor gekozen om de items uit de bovenste balk (met user-links) te vervangen door een menu dat openvouwt. Wanneer een gebruiker ingelogd is is in de rechterbovenhoek de naam van de gebruiker zichtbaar (dit is bovendien een link naar de gebruikerspagina). Naast de naam is een klein pijltje zichtbaar om aan te geven dat er meer beschikbaar is.

Wanneer de gebruiker over de naam beweegt met de muis klapt het menu open en zijn de overige links zichtbaar. Wanneer de muis dan weer wordt wegbewogen sluit dit menu.

Navigatie

De navigatie aan de zijkant is een tweede waar voortgang te boeken is. Standaard is daar de 'toolbox' zichtbaar, met een grote hoeveelheid "nuttige links". Deze willen we niet weggooien, daar er genoeg nuttig gebruik is van de links die hier zitten, maar de toolbox is niet belangrijk genoeg om altijd in beeld te zijn. De kopjes in het zijmenu zullen dan ook de lijst eronder doen in/uitklappen (en de voorkeur voor ingeklapt/uitgeklapt wordt in een cookie opgeslagen).

Pagina-links

Bovenaan iedere pagina staat een groot aantal links. Als je bent ingelogd vind je hier al snel, "Page", "Discussion", "Edit with form", "Edit", "History", "Delete", "Move", "Protect", "Watch" en "Refresh". Een deel hiervan zie je alleen als wiki-beheerder, maar ook voor gewone gebruikers is dit meer dan strikt noodzakelijk. Het streven is om het aantal direct zichtbare links te reduceren tot het strikt noodzakelijke, en de overige links in een snel bereikbaar uitklapmenu te plaatsen. Op deze manier wordt de wiki een stuk rustiger en uitnodigender.

Elementen die in dit 'extra' menu moeten komen te staan (genoemd naar ID):

 • ca-talk
 • ca-history
 • ca-delete
 • ca-move
 • ca-protect
 • ca-unprotect
 • ca-watch
 • ca-unwatch
 • ca-purge

N.B.: Niet alle ID's zijn op alle pagina's en voor alle gebruikers zichtbaar.

Frontpage

De openingspagina van de wiki moet herzien worden. Deze pagina is bij uitstek geschikt om een gezicht te schetsen bij Frack. Dingen die naar voren moeten komen:

 • Wat is Frack, waar staan we voor, en wat doen we. Kort en bondig
 • Projecten – Uitgelichte projecten vanwege zowel technische kunde als maatschappelijke betrokkenheid
 • Activiteiten – Kort overzicht van activiteiten die binnenkort plaatsvinden in en om de space
 • Nieuws – Alles dat met Frack te maken heeft, maar ook de bredere hacker-community)
 • Openingstijden – Het liefst met beeldwerk ter ondersteuning a la de hack42 space heatmap.
 • Locatie – Welke ruimten zijn er in de space, doorlinken naar Space. Ook een kaartje van de fysieke locatie en een korte routebeschrijving.

Voorbeelden van zowel opmaak als soorten inhoud om te tonen: Wikipedia openingspagina, Scheikunde portal op Wikipedia. En uit onze eigen hacker-community: de Hack42 en RevSpace wikis.

Opmaak aanpassingen

 • Het projectoverzicht heeft een aantal aanpassingen doorgaan. De blokken zijn nu een stuk kleiner, en voor de lopende en voltooide projecten zijn alleen een thumbnail en de projectomschrijving te zien. Deze projectomschrijving wordt niet meer door de opmaak beperkt in lengte (wat een hoop blokken te groot of te klein maakte). De positionering van deze blokken is gerealiseerd dmv jQuery Masonry.

Actiepunten

 • Lijnenspel – Referentie-popup zoals die op Wikipedia bestaan implementeren voor {{Gebruiker}} links
 • Lijnenspel – Pagina-menu ook laten verdwijnen wanneer er alleen een mouse-out event is op het pijltje zelf
 • Lijnenspel – Uitgelichte projecten carousel.
 • Lijnenspel – Bug: Navigation-menu cookie opslag werkt niet.
 • Elmer – Gepasseerde activiteiten een notificatie geven aan de top van de pagina.