Wiki awesomeness

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Project: Wiki awesomeness
Project Wiki awesomeness.png
Status voltooid
Betrokkenen
Gebruiker Elmer.jpg Elmer
Gebruiker Elmer.jpgElmer de Looff (Elmer) Rol: niet-deelnemer Deskundig met: Arduino, ENC28J60, Elektronica, GnuCash, HTML, LPD8806, Linux, MediaWiki, Mercurial, Netwerken, OpenVPN, Programmeren, Python, SSH, Software, Solderen Beginnend met: Dm-crypt, Javascript Werkt aan: Geen projecten :(
Kennisgebied(en) MediaWiki
Afgeleide projecten Wiki v2
ProjectoverzichtProject toevoegen

De Frack wiki pimpen tot een powerlevel > 9000. Dit is voor het overgrote deel klaar, al zullen er van tijd tot tijd nog aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd worden. Laat het vooral weten als je iets mist, of als er iets mis is.

Er is de laatste tijd een hoop aan de wiki veranderd, en het is niet meer dan gepast dat we dat bijhouden en plannen op de wiki. "Eating your own dog food" en meer van dat soort uitspraken.

Formulieren

Recent zijn een flink aantal formulieren aan we wiki toegevoegd. Inmiddels zijn de volgende veelvoorkomende taken (deels) geautomatiseerd:

Gelinkt hier zijn de relevante formulieren, deze laten je een pagina aanmaken en de informatie (meta-data) wordt dan op de juist manier verwerkt. Wat dit mogelijk maakt zijn semantische hoogstandjes als een overzicht aan welke projecten iemand heeft meegewerkt. Een voorbeeld hiervan is te vinden op

Gebruiker Elmer.jpg Elmer
Gebruiker Elmer.jpgElmer de Looff (Elmer) Rol: niet-deelnemer Deskundig met: Arduino, ENC28J60, Elektronica, GnuCash, HTML, LPD8806, Linux, MediaWiki, Mercurial, Netwerken, OpenVPN, Programmeren, Python, SSH, Software, Solderen Beginnend met: Dm-crypt, Javascript Werkt aan: Geen projecten :(

's gebruikerspagina.

Automatische afbeeldingen

Voor zowel projecten als profielen worden er automatisch afbeeldingen gekozen voor de infobox, als er niet een expliciete afbeelding is aangewezen:

 • Project: PAGINANAAM_Project.jpg
 • Gebruiker: Gebruiker_GEBRUIKERSNAAM.jpg

Dit betekent dat wanneer je een foto upload met die naam, je dit niet verplicht in het formulier hoeft in te vullen / te updaten.

In meer detail; er zijn drie mogelijkheden om een afbeelding te vinden voor deze sjablonen:

 1. Het {{{Afbeelding}}} veld uit het sjabloon; Wanneer dit veld ingevuld is wordt deze afbeelding getoond.
 2. Als het Afbeelding veld leeg is, maar er een afbeelding van de juiste naam bestaat (zie boven), wordt deze gebruikt.
 3. Wanneer al dat faalt, een standaardafbeelding om mensen te motiveren. Voor projecten is deze geleend van Hack42, voor gebruikers een anonieme man. In dit laatste geval zal de afbeelding niet getagged worden als project/profiel-afbeelding.

Sjablonen

Hier een overzichtje van de sjablonen waar geen formulier voor bestaat. Deze sjablonen maken het makkelijk om zonder grote moeite semantische informatie aan een pagina toe te voegen, overzichten te laten zien, of domweg leukere linkjes te plaatsen.

{{Gebruiker}}

Dit sjabloon plaatst een link naar een userpagina. Extra hierbij zijn een icoontje van de gebruiker (mits opgemaakt linkje naar het gebruikersprofiel van de genoemde persoon. Dit sjabloon is inmiddels voor een goed aantal mensen versimpeld tot {{NAAM}} (inclusief redirects voor voornamen voor een deel). Zo levert {{Jildou}} de volgende link op:

Jildou Achter de Bar.jpg Will-Do
Jildou Achter de Bar.jpgJildou Gerritsma (Will-Do) Rol: deelnemer, persvoorlichter, alg. bestuurslid Deskundig met: Design, GnuCash, Knutselen, Open Data Werkt aan: Geen projecten :(

.

Om een keurig icoontje voor je naam te krijgen dien moet je helaas wel je gebruikersfoto opslaan als "Gebruiker_NAAM.jpg". Dit omdat het huidige gebruik van Semantic MediaWiki niet overweg kan met het verkleinen van een plaatje dat je inline ophaalt voor een gebruiker.

{{GebruikersProjecten}}

Een tabel met overzicht van alle projecten waar je aan meewerkt? Makkelijk:

{{GebruikersProjecten}}

Dit geeft (op je gebruikerspagina) een tabel van alle projecten waar je aan werkt. Wanneer je de projecten van iemand anders wilt zien, of je dit wilt plaatsen op een andere pagina, moet je {{GebruikersProjecten|Bob}} gebruiken. (de naam Bob moet je vervangen door de gebruikersnaam naar keuze.) Meer uitleg is te vinden op de sjabloonpagina.

{{Actiepunten/Gebruiker}}

Een lijst van alle actiepunten uit de projecten waar je mee werkt kun je krijgen door het volgende:

{{Actiepunten/Gebruiker}}

Net als het {{GebruikersProjecten}} sjabloon is dit op je gebruikerspagina te gebruiken zonder argument. Wanneer je iemand anders' actiepunten wilt plaatsen, of het op een andere pagina neer wilt zetten dien je hier een naam achter te plaatsen. Zie ook de sjabloonpagina.

{{Afbeelding}}

Om alle (project, maar ook activiteits-)afbeeldingen goed te taggen binnen Semantic Mediawiki (en omdat de eenvoudige oplossing bugjes bevat), is er een Afbeelding sjabloon. Dit is in grote lijnen te gebruiken en te plaatsen als een normale afbeelding; gedetailleerde uitleg is de vinden op de sjabloonpagina zelf.

{{Gallery}}

Om een gallery te maken, maar dan alle plaatjes keurig semantisch getagged te krijgen, gebruik je het Gallery sjabloon. Uitleg hoe dit te gebruiken is vind je op de pagina van het sjabloon zelf.

Wikipedia jatwerk

Uit Wikipedia zijn ook een aantal sjablonen gestolen gekopieerd, te weten:

Volg de linkjes voor een korte uitleg hoe deze sjablonen gebruikt kunnen worden.

Extensies

Informatie over geinstalleerde MediaWiki extensies is te vinden op de versiepagina. Informatie hoe deze te gebruiken zijn is ook het beste vanaf die pagina's te vinden.

MediaWiki installatie

De mediawiki installatie op de server is version-tracked (dmv een Mercurial repository). Dit betekent dat fouten tengevolge van configuratie-aanpassingen zonder problemen teruggedraaid kunnen worden. Het betekent echter niet dat de database-informatie veilig is voor dezelfde fouten, hiervoor is nog een degelijk backup-syteem nodig.

Wiki tijdzone

De wiki tijdzone is ingesteld op Europe/Amsterdam, zodat de tijden van bewerkingen kloppen met de tijd die de klok op de muur aangeeft. UTC is prachtig voor computers, maar niet in algemeen gebruik tussen mensen in dezelfde tijdzone.

N.B. Getoonde tijden in de bewerkingsgeschiedenis zijn afhankelijk van je eigen tijdzone, deze is in te stellen via je gebruikersvoorkeuren. De standaard tijdzone-offset is aangepast naar +01:00 uur, dit betekent dat nieuwe bezoekers (en mogelijk alle gebruikers zonder zelf ingestelde tijdzone) de juiste (Nederlandse) tijden van aapassing zien.

Bugs en actiepunten

 1. Elmer – MediaWiki 1.19 upgrade
 2. ElmerKennisonderwerpen kunnen onderdeel zijn van andere onderwerpen. Hier de juiste eigenschappen en sjabloonuitbreidingen voor maken.
 3. Elmer – Installeren van de EmailForm extensie. Hiermee kunnen mensen zonder wiki-account zich opgeven voor activiteiten en waar gewenst mailtjes krijgen met de aankondiging van nieuwe events.
 4. Elmer – Aanmaken van een AanmeldFormulier ten behoeven van het aanmelden voor activiteiten.
 5. Elmer – Aan de hand van de Projectsoort categorieen / filters toevoegen aan het projectoverzicht.
 6. ElmerVaardigheid sjabloon dat (on-hover) een lijstje toont van gebruikers die goed zijn met de genoemde vaardigheid.
 7. Elmer – Projectoverzicht is nu uitermate lang en wit (omdat er te weinig content is om alles te vullen). Voorstel om daar meer een 'tegel' achtig systeem te maken a la Hack42.
 8. Elmer – Overzicht van meetings mist directe links naar de notulen, deze moeten worden hersteld.
 9. Elmer – Aan de categorie Category:Gebruikers een overzicht toevoegen van de deelnemers en andere betrokkenen. Dit op eenzelfde manier als het huidige projectoverzicht.
 10. Elmer – Eigenschappen maken voor open/gedane Actiepunten. Dit via sjabloon zodat openstaande actiepunten van andere stijl voorzien kunnen worden dan gedane.
 11. Elmer – Sjabloon maken voor automatische lijsten van actiepunten voor een gebruiker. Dit is voor zowel meetings als dit soort lijsten handig :)
 12. Elmer – Het sjabloon GerelateerdeActiviteiten print het tabeleinde |} in de output wanneer er geen gerelateerde activiteiten zijn.
 13. Elmer – Automatische redlink naar voorgestelde notulenpagina voor meetings zonder notulen.
 14. ElmerGebruiker sjabloon een overzicht laten zien van lopende projecten waar de gebruiker bij betrokken is, in plaats van alle projecten waar de gebruiker aan heeft gewerkt.
 15. Elmer – Projecten kunnen Property:Afgeleid van iets zijn, de wiki moet ook dit begrijpen.
 16. Elmer – Projecten moeten in hun sjabloon de projecten laten zien die zijn afgeleid van het huidige.
 17. Elmer – Strakkere sjablonen voor activiteiten, het is nu erg houtje/touwtje (maar al een stuk netter).
 18. Elmer – Activiteiten kunnen Property:Geannuleerd zijn, de wiki moet dit begrijpen.
 19. Elmer – Notulen van een eigenschap voorzien om de bijbehorende vergadering te linken. Meeting template aanpassen zodat de bijbehorende notulen automatisch worden gelinkt. Vorige Meeting automatisch linken ipv invullen.
 20. Elmer – Content schrijven voor Help:Editing, deze pagina bestaat nu niet eens :( Basis help is inmiddels aanwezig in het engels, moet nog wat uitgebreider worden...
 21. Elmer – Ongebruikte en overbodige sjablonen opruimen.
 22. Elmer – Gravatar-hash toevoegen als optie voor gebruikersafbeelding in het profiel formulier en weergeven in het sjabloon.
 23. ElmerGravatar integratie:
 24. ElmerExtensie voor mergen en verwijderen van users tbv opruimen spam-accounts die nog bestaan
 25. Elmer – Voor de Projecten pagina's maken met automatische overzichten. Op deze manier hoeven pagina's als Projecten niet meer (of nauwelijks) met de hand bijgewerkt te worden.
 26. Elmer – Activiteiten kunnen een Property:Gerelateerde wikipagina hebben, dit moet verwerkt worden.
 27. Elmer – Mogelijkheid maken om een afbeelding toe te voegen aan een activiteit. Dit samen met Property:Projectafbeelding en Gebruikersafbeelding eigenschappen samenbrengen tot een Property:Afbeelding eigenschap.
 28. Elmer – De afbeeldingen getoond in de infobox van het Project sjabloon een tweede eigenschap Hoofdafbeelding geven zodat deze gebruikt kan worden voor dynamische overzichten.
 29. Elmer – Bovenstaande ook uitvoeren voor Activiteiten.

Bug rapporteren / feature aanvragen

Naam:
Emailadres: (handig als je antwoord wilt)
Bericht: