Space

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search

NOTE: Deze pagina moet nog bijgewerkt worden. Dit gaat over de oude space.

Frack is ingedeeld in een aantal hoekjes, elk van deze hoeken heeft een bepaald thema of doel waarbij we trachten de juiste gereedschappen en materialen aanwezig te hebben.

Huidige hoekjes

Lezingen hoek

De lezing hoek is voorzien van een Katheder om achter te staan tijdens het spreken, een beamer (XGA 1024x768) een ronde tafel voor wat demonstratie mogelijkheden. Lezingen en workshops worden op deze plek gegeven. verder zijn er een tiental stapelbare stoelen mocht het druk worden.

Electronica / hardhack hoek

Electronica / hardhack hoek

De electronica hoek is voorzien van een grote tafel waaraan een zestal mensen kunnen werken aan electronica en of andere kleine fysieke projecten. Er is een groeiende selectie gereedschappen beschikbaar, maar ook kleine onderdelen, veel gebruikte kabels, soldeerbouten en nuttige verlichting zijn aanwezig.

Beschikbare tools zijn:

 • Boor
 • soldeerstation, bouten en toebehoren
 • schroevendraaiers
 • Tang
 • Pinset
 • lijmpistool
 • Kolomboor
 • lijmklemmen
 • bankschroef
 • Programmer (voor AVR's)
 • Breadboards en aansluitdraden

Deze hoek moet nog uitgebreid worden met een gereedschap opbergsysteem, en een groter assortiment onderdeeltjes in nuttige bewaarbakjes.

Bar

Onze bar is naast de lounge gelegen en is voorzien van het kassa systeem met touchscreen en barcode reader voor het administreren van de verkochte producten. Er is een koelkast met een redelijke selectie frisdranken en een waterkoker + thee aanwezig.

De barverkopen worden bijgehouden door het Frack kassa systeem Dit systeem is gebouwd door

Afbeelding Anoniem.png Fludizz
Fludizz Rol: deelnemer Deskundig met: GL-Inet, Glasvezel lassen, Iptables, Linux, Netwerken, Nftables, OpenVPN, Python, RaspberryPi, Software Beginnend met: ENC28J60 Werkt aan: Geen projecten :(

. Met behulp van de barcode scanner kan je producten scannen en wordt automatisch berekend hoeveel je moet betalen. Dit wordt anoniem weg geschreven in de locale database van Frack.


Handarbeidtafels

Tegenover de bar is een kleine hoek ingericht voor kleine handarbeid projecten die niet direct gebruik van de soldeer, electronica of andere gereedschappen nodig hebben. De tafels zijn meestal niet in gebruik voor andere projecten en dus kunnen projecten hier gemakkelijk een dag of wat opdrogen of iets meer rommel maken dan op de andere werkbanken gewenst is.

Lounge

de Frack lounge

De lounge is de informele, meestal project vrije ruimte waarin er vooral wordt gebrainstormed of vergaderd, de banken, zitzakken en lackracks bieden genoeg plek aan een man of 15. Tevens zijn er voldoende stekkerblokken en een handje vol utp kabels beschikbaar.

Grote Machine hok

Een extra ruimte welke bedoeld is voor het wat grovere werk. Hier staan de CNC, Kolomboor en dergelijke zaken. In deze ruimte is een extra laag tapijt gelegd zodat het een kleiner probleem is wanneer er wat op de vloer valt. Gereedschap wat in deze ruimte staat is alleen te gebruiken door deelnemers.Netwerk hoek

In deze hoek staat een 19" rack met verschillende smaken 19" apparatuur zoals switches, routers, bridges en andere non-commodity netwerk hardware. Daarnaast huist in dit rack een pc en de versterker voor de geluidsvoorziening in de space.

Nog te bouwen hoekjes

Computer hoek

Dit zou het hoekje moeten worden met een verzameling computeronderdelen, kabels, en een handjevol machines die gebruikt kunnen worden voor software projecten / installatie / setups die niet op de laptops van de deelnemers kunnen worden uitgevoerd. Een of twee vaste monitors met losse kabels zouden het makkelijk moeten maken debugging op hardware mogelijk te maken.

3D model space

Dat de ruimte een feit is, zal bij de meeste lezers al wel bekend zijn. Maar hoe het er van binnen nou precies uit ziet, wellicht iets minder. Daarom deze virtual-reality-tour (a.k.a. 3 jpegs)

Frack hoofdruimte vanaf de gangkant
Frack hoofdruimte vanaf de straatkant
Uitzicht bij binnenkomst


Het Sketchup bronbestand is beschikbaar voor wie dit model wil uitbreiden met de recent toegevoegde ruimte.

Panorama-shot van de lege ruimte


Bovenaanzicht van de space, met en zonder maatvoering, voor planningsdoeleinden:

Basisspace
Basisspace
Basisspace met paar maten
met paar maten