Repareren Lego NXT

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Project: Reparatie Lego NXT
NXTcloseup.JPG
Status voltooid
Betrokkenen
Afbeelding Anoniem.png TheSuperFlight
TheSuperFlight Rol: voorzitter Werkt aan: Geen projecten :(
ProjectoverzichtProject toevoegen

Reparatie van een kapot scherm in een Lego NXT

NXT? Wasda? De Lego NXT is een programmeerbare robot van lego voor kinderen. In de foto is de "brick" te zien. Dit is het brein van de NXT, hierop zijn verschillende motoren en sensoren aan te sluiten welke vervolgens te programmeren zijn via de computer. Voor kinderen een perfecte manier om de beginselen van robotica/programmeren te leren(als ie werkt natuurlijk).

Defect Deze versie NXT heeft een redelik bekend probleem met het scherm; deze kan soms uitvallen of rare strepen laten zien. Na een korte research op het internet blijkt dat er eigenlijk maar twee redenen hiervoor zouden kunnen zijn, namelijk:

  • De slechte connector van het scherm(basically een sticker) kan loslaten
  • De 2 SMD capacitors op de achterkant van het printplaatje van het scherm moeten opnieuw vastgesoldeerd worden

Werkwijze Ik heb de 5 schroeven in het batterijcompartiment losgeschroeft, hierna was de witte voorkant te verwijderen. Aan de binnenkant is een witte kleine verhoging met daarop het scherm en het printplaatje waar het scherm en de knoppen op aangesloten zitten. Dit is te verwijderen door de twee schroeven naast het scherm te verwijderen en het in zijn geheel recht omhoog te tillen. Nu kan het printplaatje voorzichtig onder het scherm weggeschoven worden(even schuin optillen want er zitten plastic puntjes die de printplaat op zijn plek houden) Op dit punt heb ik de sticker van het scherm goed aangedrukt waarna ik de printplaat heb omgedraaid en de 2 grote ceramic capacitors van nieuw tin heb voorzien.

Om te testen heb ik het apparaat aangesloten op een regelbare powersupply en deze ingesteld op 9 volt. Zie de foto voor het resultaat!