Persberichtlasercutter20130502

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search

Persbericht

Hackerspace Frack start crowdfunded lasercutter actie

Hackerspace Frack, aan het Zuiderplein te Leeuwarden, is begonnen met het ontwikkelen en bouwen van een zogenaamde lasercutter. Een lasercutter maakt het mogelijk computergestuurd te graveren en snijden in hout, plexiglas en verschillende andere materialen. Zo kunnen er bijvoorbeeld zelf ontworpen naamplaatjes, stickers of zelfs kledingstukken gemaakt worden.

Een hackerspace is een plek waar mensen met technische kennis of interesses bij elkaar komen met als doel te discussiëren, ontwikkelen en het verbeteren van software, hardware en elektronische projecten. De mogelijkheid om zelf fysieke onderdelen te snijden en zo grotere constructies te kunnen maken, zonder hulp van buitenaf, is voor de deelnemers daarom een welkome aanvulling op de al aanwezige mogelijkheden.

Naast de welbekende en veelbesproken 3D-printers zijn er andere machines waarmee thuisgebruikers, bedrijven en studenten tastbare producten, prototypes en onderdelen kunnen maken. Eerder is, door de deelnemers, een frees ontwikkeld waarmee producten 3D uitgefreesd kunnen worden. De lasercutter is de volgende aanvulling voor de hackerspace.

Crowdfunded ontwikkelen

"Een lasercutter is een kostbaar stuk gereedschap, waarbij de prijzen van kant en klare oplossingen al snel richting de bedragen voor een nieuwe middenklasser auto gaan", aldus initiatiefnemer en deelnemer van Frack, Jan Klopper. "Dit is voor ons niet op te brengen, dus wordt er gebruikgemaakt van hackervriendelijke oplossingen. Zo wordt de machine zelf ontworpen door de deelnemers en wordt er open source software gebruikt of wordt de software zelf ontwikkeld. Dit alles zorgt er voor dat de kosten op zo ongeveer 2000 euro blijven steken". Dit bedrag wordt bij elkaar gebracht door de deelnemers en andere geïnteresseerden die zich aan het project verbinden om er van te leren, en om er uiteindelijk mee te kunnen werken.

Succes

In nog geen week tijd is 50% van het beoogde bedrag verzameld en is de ontwikkeling van de lasercutter begonnen. Er wordt naar gestreefd dat er deze zomer nog gesneden en gegraveerd kan worden. Door gereedschappen zoals deze voor deelnemers en bezoekers gemakkelijk en goedkoop aan te bieden wordt het mogelijk snel te kunnen experimenteren met materialen en technieken om zo weer andere projecten op te pakken en creatief en kritisch naar mogelijkheden te kijken.

Jan Klopper: "Wij zien gereedschappen en kennis als sleutel tot samenwerking tussen de verschillende deelnemers. Door kennis en kunde te delen ontstaan nieuwe mogelijkheden en projecten met uiteenlopende toepassingen".

Meedoen, of gebruik maken van?

Ook buitenstaanders kunnen straks gebruikmaken van de lasercutter, zij het tegen betaling van de gebruikte materialen en kosten, al wordt participatie in de ontwikkeling natuurlijk op prijs gesteld. Voor meer informatie, om mee te ontwikkelen of eens een kijkje te komen nemen in de hackerspace kijkt u op de website van Frack: www.frack.nl/wiki.

Niet voor publicatie

Contact nav dit persbericht info [@] frack [.] nl Woordvoerder Jildou Gerritsma; [tell]

Aanvullende informatie

De lasercutter project-pagina op de Frack wiki: http://frack.nl/wiki/Lasercutter

Wat is een lasercutter?

Een lasercutter is een manier van producten snijden met een laser. Een laser is een speciale lichtbron die in staat is een smalle bundel licht voort te brengen. Deze bundel licht wordt met een machine (de lasercutter) gefocusseerd (dicht bij elkaar gebracht) waardoor dit zo warm wordt dat er mee gesneden kan worden. Uiteindelijk wordt er een groot vermogen (bij de laser van Frack 60 Watt) licht samengebracht op een oppervlak ter grootte van de doorsnede van een haar (0,01 mm2). Afhankelijk het vermogen, en dus van de temperatuur, kunnen er verschillende producten gesmolten, gegraveerd of gesneden worden. In grote industriële productiemaatschappijen worden (computergestuurde) lasercutters veelvuldig ingezet vanwege het snelle en secure werk dat zij kunnen verrichten.

Voorbeelden van T-shirts gemaakt met een lasercutter http://blog.ponoko.com/2011/07/13/surprisinglyeisen-beautiful-laser-cut-t-shirts/

Voorbeelden van onderzetters gemaakt met een lasercutter http://blog.ponoko.com/2008/07/28/in-the-showroom-coasters/

Persbericht in de media