Twitterboom/Persbericht

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search

Hackerspace en bibliotheek slaan handen ineen met Twitterboom

De Openbare Bibliotheek Leeuwarden en hackerspace Frack hebben de koppen bij elkaar gestoken en een interactieve kerstboom, genaamd Twitterboom, bedacht en gerealiseerd. De kerstboom is vanaf woensdag 21 december in de bibliotheek te bewonderen.

Mensen kunnen via Twitter een kerstwens achterlaten en de verlichting van de boom van kleur laten veranderen. Op http://twitterboom.nl is een live beeld van de boom te zien met de actuele tweets. Ook staat op de site verder uitgelegd hoe het technische hoogstandje in elkaar steekt.

Hacken

"Hacken betekent dat je iets op een andere manier gebruikt dan waarvoor het bestemd is. Dit kan op allerlei manieren: met elektronica, computersoftware, maar ook kleine dingetjes in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld door een IKEA-tafeltje om te bouwen tot een stellage waar computerapparatuur in kan hangen of het ontwikkelen van een systeem zodat de verlichting in je huis aangaat wanneer je een Facebook-bericht krijgt. De kerstboom is hier een ander leuk voorbeeld van", aldus Jildou Gerritsma, de voorzitter van Stichting Frack.

Een hackerspace is een fysieke plek voor mensen die geïnteresseerd zijn in technologie. Frack, de hackerspace in Leeuwarden, bestaat inmiddels een half jaartje en dit is het eerste gezamelijke project met de bibliotheek. Een groep hackers uit de space heeft krachten gebundeld en laat zien wat mogelijk is als je een kerstboom aan het internet koppelt.

Logische partners

De bibliotheek en de hackerspace delen de visie om de kenniseconomie van Friesland te vergroten. "Openbare bibliotheken en hackerspaces zijn eigenlijk erg logische partners", aldus Jeroen de Boer, coördinator muziek van de bibliotheek. "Beide hebben kennisdeling en vrijheid van informatie hoog in het vaandel en willen zo drempelvrij mogelijk zijn voor iedereen. Feit is echter dat de kennis over nieuwe technologie niet altijd in bibliotheken aanwezig is. Hackerspaces kunnen die leegte uitstekend invullen." Een samenwerking kon daarom ook niet lang op zich laten wachten.

In de toekomst zal deze dan ook uitgebreid worden. Zo organiseert de bibliotheek eind januari een hackathon rondom het onderwerp bibliotheekcatalogi & social media. Frack speelt daarin een ondersteunende rol.

Boom in werking zien?

"Ik hoop dat er veel mensen naar de boom komen kijken en zien hoe leuk de combinatie van socialemedia, technologie en een publieke instelling als de bibliotheek kan zijn en waartoe een samenwerking met een hackerspace kan leiden", zegt De Boer. Mensen die zelf een kerstwens willen versturen hoeven slechts de hashtag #kerstboom_lwd en een kleur te vermelden in een tweet. Op http://twitterboom.nl kun je vervolgens je eigen tweet en die van anderen bekijken.