Waarom zijn wij een hackerspace

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search

Wat is een Hackerspace?

Veel mensen vragen zich af wat een Hackerspace precies is. Soms hebben mensen bij het woord Hacker een negatieve associatie of wordt er gedacht aan criminele activiteiten. Dit is echter een verkeerde definitie, want ‘Hacken’ gaat veel verder. Hacken betekent kijken naar de wereld om je heen en bedenken of er meer mogelijk is met de beschikbare kennis, kunde en materialen.


Een Hackerspace is een plek waar deze mensen samenkomen om te praten over projecten en interessante dingen die ze zijn tegengekomen.

Een stukje geschiedenis

De oorsprong van het woord `Hack` is naar goed gebruik moeilijk precies te achterhalen omdat het uiteraard voor meerdere doeleinden is toegepast, maar ook omdat er nogal wat partijen zijn die er een mening over hebben. Verschillende websites hebben omschrijvingen voor het woord waaruit blijkt dat het om illegale activiteiten zou gaan, of dat het gaat om makkelijke trucjes, wij zijn het daar niet mee eens. Wij houden meer van de volgende omschrijvingen: http://www.catb.org/jargon/html/H/hacker.html

Maar er zijn toch ook criminele hackers?

Zeker! en die moeten we uiteraard ook niet vergeten. Een Hackerspace is bij uitstek een plek waar ook deze mensen kunnen leren dat er meer is dan het inbreken en stukmaken van systemen. Ook jezelf en anderen wapenen tegen deze zogenaamde Black-Hat hackers is een belangrijk deel van wat een Hacker bij Frack als gedachtegoed meebrengt en leert. Het ethisch aspect van techniek, en het gebruik en misbruik van de mogelijkheden is iets dat in onze samenleving steeds meer alleen nog maar door Hackers besproken wordt, dat zien wij graag anders omdat techniek ondertussen iedereen aangaat.

Hoe zien wij het woord Hacker?

Wij Hackers gebruiken Hacker als onze geuzennaam, iets waar we trots op zijn, iets waaruit blijkt dat we meer kunnen en willen dan de doorsnee gebruiker. Dat we verder kijken dan de handleiding over de gebruikers-interface en dat we niet stoppen met zoeken naar mogelijkheden als het moeilijk wordt of lijkt.

  • Wij willen de grenzen verleggen, de status quo aanpakken de beschikbare mogelijkheden voor iedereen ruimer en mooier maken.
  • Wij willen de mogelijkheden en onmogelijkheden van systemen onderzoeken en expert worden in het gebruik er van, of dat nu de bedoeling was of niet.
  • Wij deinzen niet terug voor verborgen informatie, achterdeurtjes, of lastige materie, maar groeien hierin en delen onze kennis met elkaar.
  • Wij ontwikkelen, beheren, breken open en innoveren. Niet omdat we daarom gevraagd worden, voor betaald worden maar omdat we niet anders kunnen.

Hoe wordt ik een Hacker?

Eigenlijk is het niet lastig, maar vaak is het wel een lange weg. Het begint met interesse in systemen, overmatige interesse, waardoor je uren en uren aan tijd kunt en wilt besteden aan het jezelf aanleren van hoe het systeem werkt, hoe de programmeertaal werkt en welke mogelijkheden en onmogelijkheden er zijn. Doe dit lang genoeg voor verschillende systemen en je begint vanzelf combinaties te herkennen die je kunt gebruiken voor doelen die niet in het boekje staan. Omdat dit leuker en makkelijker is met een groep mensen zijn Hackerspaces een leuke en goede plek om te zijn. Deel kennis met elkaar of vraag elkaar om informatie, of ga samen op pad door de mogelijkheden. Kortom, kom langs!


En mocht je tijdens deze reis iets tegenkomen in een systeem van een ander waarbij je denkt (of twijfelt) dat dit misschien misbruikt kan worden door criminelen, dan raden wij aan dit (eventueel anoniem) te melden bij de eigenaar/ontwikkelaar zodat het opgelost kan worden, en responsible disclosure toe te passen. Natuurlijk kunnen de (andere) deelnemers binnen de Hackerspacecommunity hierbij helpen.

Waarom zijn wij geen MakerSpace / FabLab

  • Omdat we hackers zijn.
  • Omdat ons einddoel niet is om iets te maken, maar om iets te leren.
  • Omdat we geen bouwpakketjes aanschaffen om die dan volgens het boekje in elkaar te zetten. Het product is immers niet het doel, de weg er naartoe is het doel.
  • Omdat we geen subsidiespons zijn en ons dus niet hoeven aan te passen bij wat ambtenaren/leidinggevenden wel en niet *eng* of *innovatief* vinden.
  • Omdat het woord Maker een trademark is van een Amerikaanse uitgever en de meeste van ons niet veel ophebben met restrictieve copyright / trademark wetgeving.
  • Omdat het woord FabLab een MiT uitvinding is die een restrictief karakter bevat van wat een FabLab aan machinepark moet hebben, en wederom een trademark is. Wij geloven dat innovatie voort komt uit vrije interactie met de wereld, en dus niet door restricties op te leggen.