Opendag hackerspaces 2017

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Icoon waarschuwing geel.svg Je kijkt naar een activiteit die in het verleden heeft plaatsgevonden
Bijeenkomst: Open dag hackerspaces 2017
Datum 25 maart 2017 om 11:00
Contactpersoon Will-Do
Locatie Frack, Blokhuisplein 40, Leeuwarden
Onderwerp Onderwerp::open dag
ActiviteitenoverzichtActiviteit toevoegen

De jaarlijkse landelijke open dag van de hackerspaces. Kom gezellig langs om te kijken, proeven, leren, luisteren of mee te praten over techniek, software, hardware, ethiek, privacy of andere interessante zaken.

Frack bestaat uit een groep mensen die geïnteresseerd zijn in o.a. techniek en programmeren. We komen hiervoor bij elkaar in onze eigen ruimte. We werken samen aan projecten of kletsen gezellig met elkaar onder genot het van een Club-Mate in onze lounge.

We hebben een eigen elektronica werkplaats waar je kan solderen en projecten in elkaar kan bouwen. Tevens verzorgen wij ook workshops over onderwerpen zoals de Arduino en open source software, zoals Linux.

Mocht je op de open dag niet aanwezig zijn, Frack is iedere donderdag open voor iedereen dus kom dan gerust langs (je hoeft je niet aan te melden).

Op de open dag laten we zien wat we allemaal doen in onze hackerspace. Deze dag zullen we doorlopend de volgende activiteiten hebben :

  • Rondleiding in onze ruimte
  • Workshops
    • Korte introductie in Arduino Beginners / geavanceerd
    • Soldeercursus voor kinderen
  • Demonstratie van Frack projecten
    • 3D printers, cnc frezen

Persbericht

Open dag hackerspace Frack 25 Maart

Op zaterdag 25 maart is er weer de landelijk open dat voor hackerspaces. Iedereen kan dan vrij binnenlopen in een hackerspace bij je in de buurt, zo ook Frack in Leeuwarden. Hackerspaces zijn locaties waar mensen met een technische creatieve instelling bijeenkomen om te werken aan projecten of om gezellig te keuvelen. Tijdens deze open dag is het mogelijk om te zien wat bijvoorbeeld hacken inhoudt en te zien wat er allemaal kan in een hackerspace.

Enkele voorbeelden van activiteiten zijn:

  • Leren hoe websites, netwerken en andere computergestuurde systemen kwetsbaar kunnen zijn voor aanvallers en wat daaraan gedaan kan worden.
  • Het programmeren van elektronica en microcontrollers zoals de Arduino en de microcomputer Raspberry Pi. Hackers kunnen je laten zien hoe deze ingezet kunnen worden voor het bouwen van CNC-frezen, lasersnijders, 3D-printers, domotica, klokken en autonome robots.
  • Het gebruik van 3D-printers om bijvoorbeeld een kaakprothese te ontwikkelen, sleutels na te maken vanaf een foto of een kapot onderdeel van een huishoudelijk apparaat te vervangen.
  • Discussiëren over het gebruik van persoonsgegevens door bedrijven of de overheid en de invloeden hiervan op onze privacy en andere aspecten van de samenleving.

Ook zijn er per hackerspace verschillende presentaties te zien van de individuele projecten die in deze hackerspace worden uitgevoerd.

Hackers vinden ethiek een belangrijk onderwerp, en onderscheiden zich van computercriminelen door een sterk gevoel voor ethisch handelen. Tijdens de open-hackerspaces-dag zal worden uitgelegd hoe hackers bijdragen aan een betere wereld door met een frisse blik naar de maatschappij, techniek en organisaties te kijken, en hoe zij hun kennis met de samenleving delen. Daarnaast zijn hackerspaces ook plekken waar mensen die gewoon mooie dingen maken welkom zijn en gemeenschappelijke ruimte, gereedschappen, gelijkgestemden en inspiratie kunnen vinden. In allerlei vormen: van figuurzagen en ambachtelijk smeden tot biohacking en moleculair koken.

Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen tijdens de open dag. Frack is vanaf 11:00 uur geopend en om 17:00 is het dagprogramma afgelopen, mogelijk blijven mensen om samen te eten en door te werken aan eigen projecten.

Aanmelden is niet nodig, het wordt vaak wel op prijs gesteld als pers zich vooraf meldt. Bij frack zal er gelegenheid zijn om 's avonds mee te eten, waarvoor aanmelding wel nodig is.

Veel van de Nederlandse hackerspaces doen mee, kijk voor meer informatie over het programma op hun eigen websites.