Lampen ontwerpen

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Icoon waarschuwing geel.svg Je kijkt naar een activiteit die in het verleden heeft plaatsgevonden
Workshop: Lampen ontwerpen
350x550px
Datum 16 juli 2013 om 19:30
Contactpersoon Failbaitr
Locatie Frack, Blokhuisplein 40, Leeuwarden
ActiviteitenoverzichtActiviteit toevoegen

Het ontwerpen en ontwikkelen van lampen.

Workshop Lampen ontwerpen met behulp van de CNC freesmachine

Aansluitend op de workshop van Platter waarin duurzame meubels werden ontwikkeld gaan we binnen Frack een gelijkende workshop opzetten om lampen te ontwerpen en ontwikkelen.

Het ontwikkelen van een 2d of 3d vorm uit vlakken en plankjes hout is vrij eenvoudig, het enige dat nodig is een tekenprogramma als Inkscape of een 2d cad programma.

Een lamp bestaat uit een fitting, of ledstrips, mogelijk een voet, en een kap waardoor het licht gedempt of gestuurd wordt. Uiteraard kan deze kap voorzien zijn van uitgefreesde vormen, of juist zelf een patroon vormen die het licht met schaduwen opbreekt.

Hangende lamp

De door

Afbeelding Anoniem.png Failbaitr
Failbaitr Rol: deelnemer Deskundig met: Arduino, CNC, CNC-Frezen, Canvas, Digitale Fabricatie, ENC28J60, Glasvezel lassen, HTML, Hydroponics, Javascript, LPD8806, Linux, Mercurial, Programmeren, Python, Robotica, Software, Stappenmotor Beginnend met: Elektronica Werkt aan: Geen projecten :(

ontwikkelde hangende lamp bestaat uit een Standaard fitting met schroefsluiting, een 8cm cirkel welke om deze fitting sluit, een cirkel onderaan de lamp, en 32 lamellen welke tussen deze 2 ringen de kap van de lamp vormen. Door een kleine inkeping in zowel de boven als onderkant van de lamellen te maken sluiten deze zich netjes op het bovenste en onderste rondje. De lamp is zo zonder lijm, spijkers of andere bevestigingen te ontwerpen en in elkeer te zetten.

Handig om op te letten:

  • Zorg er voor dat de warmte van je "peertje" weg kan, een gat aan de bovenkant, of voldoende ruimte rond de lamp.
  • Houdt rekening met de dikte van het gebruikte materiaal als je de inkepingen maakt, er moet voldoende "vlees" overblijven zodat het hout niet breekt op die plek als de plaatjes op elkaar geklemd worden.
  • Houdt rekening met de lengte van de fitting en de lamp zelf, je wilt niet dat het peertje te hoog in de lamp zit en zo niet vrij rond kan schijnen in de kap.
  • Zorg ervoor dat je om de inkeping in je houd overhebt zodat het niet scheurt als je het op een ander plankje klemt

Ideeen

  • Hanglampen met losse lamellen
  • Staande lampen op een poot met een kap uit vlakken of lamellen
  • Nachtkast lampjes of lampjes voor aan de muur
  • Leds, ccfls of glow-wire in plaats van traditionele peertjes

Stappenplan

Kies of je leds of een peertje, ccfl, glowwire of een tlbalk wilt gebruiken als lichtbron.

Ontwerp je lamp 1 op 1 met de gedachte dat je maximaal 50x50cm hebt om je onderdelen uit te halen. Uiteraard kun je wel meerdere platen gebruiken maar de maximale afmetingen van de onderelen moeten wel in een keer uit de cnc kunnen komen.

Controlleer dat je inkepingen voldoende vlees hebben en groot genoeg zijn om te klemmen op de onderdelen waar hij moet moet 'koppelen', een 90 graden hoek is heeft zo veel ruimte nodig als de dikte van het materiaal, een andere hoek heeft een grotere ruimte nodig.

Maak van de tekening een gecombineerde file van maximaal 50x50cm (of meer dan 1) met zo min mogelijk verlies. Houdt wel rekning met de freesdikte zodat de frees vrij tussen 2 onderdelen door kan zonder elkaar te raken.

Kostenoverzicht

  • 5mm triplex, 6 euro.
  • Een [fitting] met [Ring], 4 euro.
  • Stukje snoer / kroonsteentje, 2 euro.

Eventueel kun je de materialen ook zelf meenemen

Wie doet er mee?

Deze workshop is voor iedereen die het leuk vindt zelf iets ontworpen en geproduceerd te hebben of aan het plafond of de muur te hangen. Hier vallen natuurlijk de deelnemers van Frack onder, maar ook buitenstaanders, kennisen, vrienden, kunstenaars en andere geintresseerden.

Wat doen we er later mee?

Frack zou het leuk vinden als de ontwerp bestanden van je creatie onder een creative commons licentie beschikbaar gesteld worden voor gebruik door derden. Meestal zijn er nog wel enkele verbeteringen mogelijk in het ontwerp en het kan ook voorkomen dat mensen afgeleide werken willen maken die toch net iets anders zijn en beter aan de wensen voldoen dan het originele ontwerp. Door ontwerpen met elkaar te delen en van elkaar te leren kunnen we het zelf maken van meubels, lampen en mogelijk nog veel meer zaken bij de gebruiker neerleggen. Met deze zelfde gedachte biedt Frack de ruimte en de machines aan waarmee de lampen (en natuurlijk allerlei andere projecten) ontworpen en geproduceerd kunnen worden.