OpenDataGesprek1

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Icoon waarschuwing geel.svg Je kijkt naar een activiteit die in het verleden heeft plaatsgevonden
Bijeenkomst: Open Data Fryslân
Datum 3 juli 2012 om 19:15
Contactpersoon Will-Do
Locatie Frack, Blokhuisplein 40, Leeuwarden
Onderwerp Onderwerp::Open Data
ActiviteitenoverzichtActiviteit toevoegen

Dit gaat over Open Data Fryslân. Een iniatief om provinciale data open te maken, zodat er leuke projecten mee gedaan kunnen worden.

Wat

Een tijdje geleden zijn Jan, Pepo en Jildou naar een bijeenkomst van Open Data in Leeuwarden geweest. Bij de bespreking in Leeuwarden waren ook mensen van de provincie en gemeente, zoals Ype Brouwer, Afdelingshoofd Beleids- en Geo-Informatie bij de provincie. Hij zou graag eens met ons, Frack, om tafel willen zitten om de gedachten over Open Data uit te wisselen. 3 juli, vanaf 20:00 uur komt hij + collega langs, om met ons te praten wat voor ons open data is, wat nuttig is om mee te weten, wat we zoal zouden kunnen met open data, etc.

Wie is er bij?

Ruwe notulen

Afbeelding Anoniem.png Failbaitr
Failbaitr Rol: deelnemer Deskundig met: Arduino, CNC, CNC-Frezen, Canvas, Digitale Fabricatie, ENC28J60, Glasvezel lassen, HTML, Hydroponics, Javascript, LPD8806, Linux, Mercurial, Programmeren, Python, Robotica, Software, Stappenmotor Beginnend met: Elektronica Werkt aan: Geen projecten :(

introduceert:

Hackerspace: "computer-hobbyclub" met een hoop ambities en sterke meningen op het gebied van techniek en wat wel en niet hoort

  • Hackers zijn de afgelopen 30 jaar beziggeweest met het verzamelen van gegevens, en inzichtbaar aan te bieden
  • vanuit dat perspectief erg geinteresseerd in de OpenData van de Gemeente en Provincie
  • Als je ergens iets mee kan doen, heb je een "morele verplichting". Een brandweerman om brand te blussen, hackers om beveiligingslekken aan te wijzen en open data te promoten

PROVINCIE: Veel organisaties in Leeuwarden zijn bezig met beleids-$$-informatie. Deze willen ze ter beschikking stellen. Het is in principe al openbare informatie (zie WoB). Privacy is wel iets waar op gelet moet worden, maar daarvoorbij is alles openbaar.

"Elke brief kost 150 euro" (door het gehele proces). Voorbeeld is een subsidieaanvraag. Hoe meer informatie vrij beschikbaar gemaakt kan worden, hoe minder kosten er hier gemaakt hoeven worden.

Informatie van gemeenten, kennisinstellingen, etc. Interessante informatie: hoeveel wordt er in de gemeente gespendeerd. Bezuinigingen zorgen voor betere samenwerking (om kosten te besparen). Beter delen van data om niet elk hetzelfde onderzoek te voeren. Een hoop is op Internet te vinden, maar niet alles.

Afbeelding Anoniem.png Failbaitr
Failbaitr Rol: deelnemer Deskundig met: Arduino, CNC, CNC-Frezen, Canvas, Digitale Fabricatie, ENC28J60, Glasvezel lassen, HTML, Hydroponics, Javascript, LPD8806, Linux, Mercurial, Programmeren, Python, Robotica, Software, Stappenmotor Beginnend met: Elektronica Werkt aan: Geen projecten :(

: Engeland heeft een standaard portal met een hoop open data vanuit de rijksoverheid. Gemeenten zijn daar in meegegaan, al stagneert dat enigszins, want de grote vragers hebben hun informatie.

Uniformiteit in aanbieding maakt de informatie nuttiger en beter inzetbaar. Framework / toolkit aangeboden door de rijksoverheid zodat iedereen informatie in deezlfde structuur kan aanbieden.

PROVINCIE: Geo-data is een stuk makkelijker openbaar te maken. Inspire wetgeving, schrijft voor dat milieudata gestandaardiseerd aangeboden moet worden. Interprovinciaal georegister gekoppeld met het nationaal georegister, ondergebracht in Amersfoort. Geo data wordt via dat kanaal gestandaardiseerd aangeboden.

Provincie biedt zowel inhoudelijke- als meta-data via PGR (provinciaal geo register) aan. Aantal kaartlagen worden via standaard viewer aangeboden, voor mensen zonder werkelijke software om het te verwerken.

er is ook sprake van basisregistraties bij de overheid, zeker bij de provincie. Een stelsel van gegevens uit het GBA, nieuw handelsreigster, Basisregistratie met gebouwen (BAG?), kadestrale kaart, topo kaart, worden ook allemaal aangeboden. Deze zijn allemaal vrij te gebruiken, en bv in 1 app samen te gebruiken in Open Street Map.

Gebruiken/vinden we het PGR?

Nee, nog niet iets mee gedaan -- je moet er ook een doel voor hebben, en dat ontbreekt

Afbeelding Anoniem.png Failbaitr
Failbaitr Rol: deelnemer Deskundig met: Arduino, CNC, CNC-Frezen, Canvas, Digitale Fabricatie, ENC28J60, Glasvezel lassen, HTML, Hydroponics, Javascript, LPD8806, Linux, Mercurial, Programmeren, Python, Robotica, Software, Stappenmotor Beginnend met: Elektronica Werkt aan: Geen projecten :(

: Het mooie aan OSM is dat er een grote community is die met die informatie werkt. Een hoop projecten die interessante dingen doen. Wandelroutes die geprint worden, waar de wandelroutes de voorkeur krijgen, niet de wegen; zelfde voor bijvoorbeeld pistekaarten.

Hoop kennis en informatie beschikbaar, en een hoop mensen die interessante dingen kunnen doen met die gegevens.

Commercieel ook heel interessant wanneer op bv europees gebied alle kaarten beschikbaar worden gesteld. De "barrier to entry" wordt daarmee sterk verlaagd.

800 lagen kaartgegevens beschikbaar, delen daarvan staan op de site (http://fryslan.nl). Onderliggende data is ook vrij.

Alles online zetten is misschien ook niet interessant, overspoeling van gegevens, "garbage in, garbage out".

Wordt er iets gedaan met de nu vrije topo kaarten?

Onbekend, maar we vermoeden van wel. Recent zijn alle gebouwen wel in OSM geplaatst, dus grote kans dat de topo kaarten zijn verwerkt.

Geluidskaart vrijgegeven en op internet geplaatst. Contouren rond provinciale wegen beschikbaar met decibellen geluidslast. Ook een databron die verwerkt kan worden in OSM. "Ad toont 'm even aan de groep op de laptop" -- nog niet de OSM kaart

Zijn er hier specifiek mensen bezig met OSM, in de stad

Jan niet, maar er zijn een aantal mensen actief bezig met het aanvullen van de kaarten. Kaart-projecten onbekend.

Alternatief is er bijvoorbeeld het Guardian (http://guardian.co.uk) Data blog, waar hele simpele data mashups mee te doen zijn. Een stuk simpeler te realiseren dan OSM, maar ook erg interessante visualisaties.

Taps per gemeente uitgezet tegen bevolkingsdichtheid, ongeveer 2-3 uur werk.

SCP moet ook meer met de gemeenten samenwerking, omdat de meeste informatie van buiten de Randstad niet voldoende precies is voor hen om onderzoeken statistisch verantwoord te laten zijn.

Kan ik zo iets met dat Engelse systeem?

Engels systeem voor de burger te gebruiken, is wel ruwe data. Er worden wel links gemaakt naar applicaties die daarop gebouwd zijn, zodat de informatie ook inzichtelijk voor de gemiddelde gebruiker.

Geo-informatie specifiek is lastig als burger om zomaar te lezen. Plaatjes zijn te bekijken, maar verwerken van de ruwe data is niet zomaar te doen.

Hebben wij nog op de website gekeken?

Err.. nee -- http://fryslan.nl

Nieuwe informatie wordt in SWING geplaatst en van daaruit beschikbaar gemaakt. Zijn helaas extra kosten aan verbonden, maar het diept op om die te gebruiken tov de infrastructuur zelf uitrollen.

Is het interessant om te kijken naar de lijsten bestanden die de Provincie beschikbaar heeft, en kijken naar praktische inzet

Ja, bijvoorbeeld brughoogte (die is er nog niet), bushaltes etc.

Wanneer we daar informatie in spotten die we interessant vinden is er te spreken over gebruik van die informatie.